Raad uit ongenoegen over column Vliegenthart

In de gemeenteraad bestaat groot ongenoegen over een column die SP-wethouder Arjan Vliegenthart woensdag schreef in het Nederlands Dagblad.

In het Nederlands Dagblad noemt hij het besluit van de raad 'onverstandig en ondoordacht' Beeld anp
In het Nederlands Dagblad noemt hij het besluit van de raad 'onverstandig en ondoordacht'Beeld anp

'U heeft de raad geschoffeerd," aldus Marianne Poot van de VVD, nota bene coalitiegenoot van de SP. Rutger Groot Wassink van GroenLinks, noemde de column 'storend'.

Vliegenthart, zelf gereformeerd, schreef in het ND over de wens van de gemeenteraad dat kinderen uit minimagezinnen geen armoedegeld meer krijgen voor godsdienstlessen. Dit was tot voor kort mogelijk, maar de raad wilde hiervan af nadat bleek dat bijna drie ton is gebruikt voor koranlessen aan arme kinderen.

Frisse tegenzin
De gemeenteraad vindt dit niet passend voor een neutrale overheid. Vliegenthart had in deze krant al aangegeven dit besluit 'met frisse tegenzin' te zullen uitvoeren. In het ND noemt hij het besluit van de raad 'onverstandig en ondoordacht.'

Hij schrijft dat de discussie over de godsdienstlessen het 'onbegrip en misschien ook wel het ongemak blootlegt van ongelovige raadsleden voor het geloof van hun gelovige medestadsbewoners. En in onze politiek zijn de ongelovige Amsterdammers in de gemeenteraad een overgrote meerderheid, terwijl dat in de Amsterdamse samenleving niet geldt.'

Vertekend beeld
Onbekend maakt onbemind, vindt Vliegenthart. "Wie nooit een kerk, sjoel of moskee van binnen ziet, krijgt misschien een wat vertekend beeld van wat daar gebeurt."
Groot Wassink vraagt zich af op basis waarvan de wethouder uitspraken doet over heel de raad en over de wil van politici om zich al dan niet in geloof te verdiepen.

Mascha ten Bruggencate (D66) zit het dwars dat de wethouder raadsleden 'ondoordacht' noemt. Vliegenthart gaf aan het besluit uit te voeren, maar ook dat hij als wethouder mag zeggen wat hij daarvan vindt. Hij had niet de bedoeling raadsleden te schofferen. Eind juni debatteert de raad over de scholierenvergoeding voor godsdienstlessen.

Lees ook het interview met Arjan Vliegenthart: 'Mensen voelen zich vergeten - en dat zijn ze ook'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden