Raad steunt PvdA-plan voor Zuidas

null Beeld

AMSTERDAM - De linkse meerderheid in de gemeenteraad wil onderzoeken of Amsterdam de Zuidas alleen met het rijk kan ontwikkelen. Coalitiepartner GroenLinks noemt het 'zeker een optie' om te kijken of ook zonder geld van banken een deel van de A10 en het spoor ondergronds kunnen komen met bovenop kantoren, woningen en winkels. Ook de SP steunt een onderzoek.

PvdA-raadslid Bouwe Olij lanceerde het idee gisteren in reactie op een advies van zakenbank Credit Suisse, waarin staat dat het huidige plan niet aantrekkelijk genoeg is voor banken om het project mede te financieren. Dat zou pas anders zijn als het rijk geheel verantwoordelijk wordt voor de aanleg van een voornaam deel van de infrastructuur. In ruil zouden de banken meer van de beoogde winst afstaan.

CDA, VVD en D66 achten het financieel onhaalbaar zonder de banken verder te gaan. De kosten worden geraamd op vier miljard euro. ''Met de Noord/Zuidlijn hebben we al genoeg problemen,'' zegt Ivar Manuel (D66).

Wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) wijst het onderzoek dat de PvdA wil niet af, maar vindt het nog te vroeg. ''Ik wil eerst met Verkeer en Waterstaat praten over aanpassing van het huidige plan.''

Elco Brinkman, president-commissaris van de Zuidasonderneming waarin overheid en bedrijfsleven tezamen het project ontwikkelen, verwacht dat de private geldschieters akkoord gaan met de aanpassingen die Credit Suisse voorstelt, in ruil voor meer invloed. ''De private partijen weten dat als ze niet meedoen, het gewoon doorgaat en ze in de tweede wagon zitten.'' Volgens Brinkman is het te laat om de bouwplannen te veranderen. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden