Raad steunt Namenmonument op Weesperplantsoen

De gemeenteraad steunt het plan voor het Namenmonument op het Weesperplantsoen. Alle fracties vinden dat het gedenkteken voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust op deze plek moet komen.

Patrick Meershoek
Een visuele impressie van hoe het Namenmonument eruit zou komen te zien. Beeld -
Een visuele impressie van hoe het Namenmonument eruit zou komen te zien.Beeld -

Dat bleek donderdagmiddag bij de behandeling van het voorstel in de commissie Algemene Zaken. De commissie stemde ook in met een donatie van drie miljoen euro voor de oprichting en het beheer van het monument.

In de omgeving leven nog steeds bezwaren tegen de komst van het monument. Buurtbewoners noemen het plantsoen ongeschikt voor het monument. Ook zijn er zorgen over de veiligheid en het extra verkeer dat door het monument wordt veroorzaakt.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei namens het college dat deze bezwaren niet zwaarder mogen wegen dan het hogere belang van de stad om een waardige plek te maken voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.

Bezwaren worden bestudeerd
De bezwaarschriftencommissie van de gemeente studeert momenteel nog op de bezwaren die zijn ingediend tegen de plannen. Het advies van de commissie wordt later deze maand verwacht.

Mogelijk leidt de uitkomst tot nieuwe juridische procedures. Van Aartsen: "Ik hoop vurig dat de procedure niet weer eindeloos gaat duren en dat zeer binnenkort met de bouw van het monument kan worden gestart. Amsterdam moet dat monument nu gewoon gaan neerzetten."

Het Namenmonument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité. Het monument was eerder in het Wertheimplantsoen gepland, maar daar stuitten de plannen op massaal verzet uit de buurt. Uit een nieuwe lijst met zestien plekken kwam het Weesperplantsoen als meest geschikt uit de bus.

Lees ook: Namenmonument: 102.000 stenen met namen slachtoffers Holocaust

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden