Raad stemt over strafbaar stellen straatintimidatie

De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag voor de aanpak van straatintimidatie, maar plaatst wel vraagtekens bij de handhaving hiervan. 'Als we het doen, moeten we het goed doen,' zegt Sofyan Mbarki (PvdA).

Michiel Couzy
Om de dader aan te pakken, is nodig dat een handhaver of agent de sis, scheldwoorden of het gejoel zelf hoort Beeld ANP
Om de dader aan te pakken, is nodig dat een handhaver of agent de sis, scheldwoorden of het gejoel zelf hoortBeeld ANP

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Amsterdamse vrouwen ongewenste aandacht krijgen, bijvoorbeeld door nafluiten of joelen. VVD en CDA hebben het initiatief genomen om sissen, schelden, agressief, discriminerend en provocerend gedrag jegens vrouwen aan te pakken.

Die aanpak is niet eenvoudig. Het Wetboek van Strafrecht volstaat niet. Dus stelt het college voor om vervolging mogelijk te maken via gemeentelijke regels, ofwel de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Om de dader aan te pakken, is nodig dat een handhaver of agent de sis, scheldwoorden of het gejoel zelf hoort. Of vervolging ook kan op basis van getuigen, is nog niet duidelijk.

Terughoudend
D66 steunt de aanpak van straatintimidatie, maar zal tegen de route via de APV stemmen. De grootste fractie in de raad vindt het niet slim strafbaarstelling lokaal te regelen als niet zeker is dat die standhoudt. Bovendien is niet duidelijk wat wel en niet onder straatintimidatie valt.

Ook GroenLinks struikelt over de APV. "Daarmee moeten we terughoudend zijn," zegt Rutger Groot Wassink. "Wij geloven meer in opvoeden en onderwijs om straatintimidatie tegen te gaan."

PvdA steunt de aanpak, maar zal via een motie duidelijkheid vragen over de vervolging via lokale regels, zegt Mbarki. "We willen de garantie dat dit geen wassen neus is."

Zie ook: 'Verbod op straatintimidatie juridisch niet geheel kansloos'

Landelijk invoeren?

Niet alleen in Amsterdam is het intimidatieverbod een onderwerp op de politieke agenda. De PvdA dient woensdag ook een intiatiefwet in bij de Tweede Kamer. Een groot deel van de Kamer steunt het idee.

Het CDA is positief over een landelijk intimidatieverbod en de ChristenUnie heeft het zelfs in het verkiezingsprogramma opgenomen. De VVD wil eerst afwachten hoe het in Amsterdam uitpakt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden