Raad stemt in met meldplicht voor vakantieverhuur

Amsterdammers die hun huis in de vakantieverhuur gaan zetten, moeten dat vanaf oktober gaan melden bij de gemeente. Hiertoe heeft de gemeenteraad woensdagavond unaniem besloten.

Amsterdammers mogen hun huis maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Beeld anp
Amsterdammers mogen hun huis maximaal 60 dagen per jaar verhuren.Beeld anp

De partijen beschouwen, net als SP-wethouder Laurens Ivens, de meldplicht als een belangrijk wapen tegen illegale hotels, waarbij commerciële partijen huizen voortdurend via Airbnb of Booking verhuren.

Volgens de Amsterdamse regels mag dit niet langer dan zestig dagen per jaar. Met de meldplicht kan de gemeente deze regels eenvoudiger handhaven, is de verwachting.

"De stad staat in brand, we moeten gaan blussen," aldus Marjolein Moorman (PvdA). D66 toonde zich tevreden en wees op de lange weg die Amsterdam heeft moeten afleggen voordat de meldplicht er was. Drie jaar geleden sprak de raad voor het eerst de wens uit. Nu wordt de huisvestingsverordening aangepast om dit inderdaad te doen. "We kunnen nu de vastgoedhufter achterna zitten," zei Alexander Hammelburg (D66).

Jorrit Nuijens (GroenLinks) noemt de meldplicht 'hartstikke goed, maar niet zaligmakend'. "We gaan kijken of de meldplicht eindelijk gaat voorkomen dat mensen onder de afspraken uit kunnen."

Vermomming

Diverse partijen maken zich zorgen over vakantieverhuurders die hun huis vermommen als Bed&Breakfast om zo onder de regels uit te komen. Ivens zegde toe later dit jaar te komen met voorstellen voor een vergunningsplicht voor Bed&Breakfast.

De zorgen van privacywaakhond Privacy First over de persoonsgegevens die Airbnb-verhuurders moeten verstrekken aan de gemeente, deelt Ivens niet. De naam, het adres en de verhuurperiode van verhuurders zullen volgens strenge gemeentelijke veiligheidseisen worden opgeslagen. Ivens is wel bereid om samen te gaan werken met andere overheidsdiensten die deze informatie nuttig vinden.

"We leveren nu geen gegevens aan derden, maar ik zou er geen moeite mee hebben om dit soort informatie te delen met bijvoorbeeld de Belastingdienst", aldus de wethouder.

Met dit soort informatie kan de Belastingdienst controleren of verhuurders hun Airbnb-inkomsten wel opgeven op het aangifteformulier voor de Inkomstenbelasting. Nu doet de gemeente dit alleen bij specifieke onderzoeken van de Belastingdienst. Privacy First vindt dit een inbreuk van de privacy.

Lees ook: 'Meldplicht Airbnb-verhuur heeft groot privacyrisico'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden