Raad: spreek ING aan op investeringen palmolie

Opnieuw staat de relatie tussen de gemeente Amsterdam en ING ter discussie. Aanleiding: de investeringen van de huisbankier in de palmolie-industrie.

Een stuk grond op Sumatra, platgebrand om palmoliebomen te planten. Beeld afp
Een stuk grond op Sumatra, platgebrand om palmoliebomen te planten.Beeld afp

Zes (linkse) raadsleden, waaronder afgevaardigden van de gehele coalitie, roepen het college op ING aan te spreken op zijn 'maatschappelijke verantwoordelijkheid'.

In een rapport van Milieudefensie wordt de bank in verband gebracht met leningen aan bedrijven die bossen vernietigen en de lokale bevolking verjagen.

De vijf fracties die hun naam onder de vragen zetten (PvdA, D66, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren) willen weten of Amsterdam als grote klant striktere eisen kan stellen aan de investeringen die ING doet. Kan dat niet, dan moet de optie van een overstap serieus genomen worden.

Tiers Bakker (SP): "Het kan door onze inkoopmacht aan te wenden. Maar als veranderen van bank uiteindelijk de beste oplossing is, moeten we die optie ook serieus overwegen."

Salarisverhoging
Dat lijkt tot in elk geval volgend jaar nog geen optie. Dat zette het vorige college althans in antwoorden op raadsvragen die D66 in mei stelde. Toen wilde Paul Guldemond (wederom een van de vragenstellers) weten of de door de bank gewenste salarisverhoging van topman Ralph Hamers een reden kon zijn weg te gaan bij ING.

Dat kon niet. Los van het feit dat salarissen die een bank uitkeert geen doorslag voor zo'n overstap mogen geven, heeft de gemeente heel wat tijd nodig om van bank te wisselen. Veranderen van huisbankier kost zeker anderhalf jaar, rekende het college toen voor.

Draw the Line

Maandag publiceerde Milieudefensie een rapport over de financiële injecties van Nederlandse banken in de palmoliesector. ING bleek in die hoedanigheid de afgelopen acht jaar betrokken te zijn geweest bij 38 misstanden.

Met geld van ING worden volgens de milieorganisatie regenwoud in Azië en Afrika gekapt, mensenrechten geschonden en land gestolen van de lokale bevolking. Zo zou er zijn uitgeleend aan een bedrijf dat in West-Sumatra de lokale bevolking intimideerd en verjaagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden