Raad pleit voor geheime aangiftes voor Turkse Amsterdammers

Veel Turkse Amsterdammers durven geen aangifte te doen van bedreiging of geweld. Raadsleden pleiten voor geheime aangiftes, zoals in Rotterdam.

Belangstellenden voor de rechtszaak tegen Turkse ouders komen aan bij de rechtbank. Beeld anp
Belangstellenden voor de rechtszaak tegen Turkse ouders komen aan bij de rechtbank.Beeld anp

De angst voor represailles is zo groot dat de aangiftebereidheid onder Turkse Amsterdammers klein is, blijkt uit gesprekken met advocaten die cliënten hebben in de gemeenschap. "Veel mensen trekken zich terug in hun schulp," zegt Paris Popescu, advocaat in Amsterdam, die Turkse Amsterdammers heeft bijgestaan bij hun aangifte. "Ze vragen wat de consequenties zijn en of anderen bij hun gegevens kunnen."

In de Turkse gemeenschap is na de mislukte coup in Turkije de sfeer gespannen tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en die van spiritueel leider Fethullah Gülen. Ook in Amsterdam, waar volgens burgemeester Eberhard van der Laan sprake is van 'een heleboel lawaai, veel verwensingen en enkele nasty dingen'.

In totaal zijn 25 aangiftes gedaan bij de politie, waarvan achttien betrekking hadden op de stad. In Rotterdam zijn tachtig aangiftes gedaan, waarop Van der Laan concludeerde dat ze het daar lastiger hebben dan hier.

Sociale media
Maar die achttien aangiftes zijn het topje van de ijsberg, zeggen advocaten, die tientallen voorbeelden hebben van cliënten die best aangifte zouden willen doen, maar niet durven. "Mensen denken wel drie keer na voordat ze aangifte doen," zegt advocaat Nazmi Türkkol. "Met name via sociale media kunnen anderen hen het leven heel snel heel zuur maken."

In Rotterdam worden aangiftes over Turkse spanningen afgeschermd, zoals dat ook standaard in zedenzaken gebeurt. "Dat kunnen we doen in zaken die erg gevoelig liggen," zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam. "Dit betekent dat niemand anders dan de rechercheurs inzage krijgen in de gegevens."

De politie hoopt op deze manier angst weg te nemen. In Amsterdam gebeurt dit nog niet. Diverse raadsfracties, waaronder VVD en GroenLinks, willen dat dit wel gaat gebeuren. "Als ik naar de angst kijk om aangifte te doen, lijkt mij dit verstandig," zegt Jan Paternotte (D66), die Van der Laan heeft gevraagd de Rotterdamse aanpak te bekijken. De burgemeester heeft dat toegezegd.

Advocaten denken dat bescherming van de gegevens de aangiftebereidheid kan vergroten. "Probleem is wel dat veel zaken niet strafrechtelijk te vervolgen zijn," zegt Popescu. "Als iemand zegt: 'we zullen je krijgen', is dat lastig, want wat bedoelt hij met 'krijgen'?"

Wij-willen-weglijst
Over de lijsten met kinderen die naar vermeende Gülenscholen gaan, zit de burgemeester echter niet met D66 op één lijn. De afgelopen dagen ontstond verwarring over de vraag of een dergelijke lijst namen van kinderen betreft die weg willen van die scholen of er juist nog op zitten. Deze lijst zou voor veel angst en onrust zorgen in de Turkse gemeenschap, zeiden Paternotte en zijn partijgenoot wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs).

Volgens Van der Laan gaat het slechts om de lijst kinderen die van de Witte Tulp en Cosmicus Impuls af willen. "Dat is niet een jaaglijst, maar een wij-willen-weglijst," aldus Van der Laan. Vrijdagavond noemde hij de verwarring op AT5 'een vergissing in de kring van D66'.

Paternotte blijft erbij dat er wel degelijk iets ernstigs aan de hand is, met lijsten waarop kinderen staan die nog wel naar Gülenscholen gaan. E-mails van een betrokken schoolbestuurder (in het bezit van Het Parool) aan hem en aan de burgemeester onderschrijven dat. "Scholen, ouders en kinderen voelen zich bedreigd. De burgemeester moet dit beter uitzoeken en maandag de raad informeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden