Raad keurt SP-voorstel per ongeluk goed

SP-raadslid Maureen van der Pligt en VVD-wethouder Eric van der Burg (Zorg). Foto's Jan van Breda Beeld
SP-raadslid Maureen van der Pligt en VVD-wethouder Eric van der Burg (Zorg). Foto's Jan van Breda

AMSTERDAM - Door een fout van de coalitiefracties in de Amsterdamse gemeenteraad zit wethouder Eric van der Burg (Zorg) opgezadeld met een stevig probleem. In een onbewaakt ogenblik hebben VVD, PvdA en GroenLinks per abuis ingestemd met een initiatiefvoorstel van SP-raadslid Maureen van der Pligt, dat het bestaande daklozenbeleid onderuit haalt.

Dat gebeurde eind januari, aan het slot van een debat waarin de collegepartijen juist hun steun hadden betuigd aan de koers van Van der Burg. Toen er vervolgens gestemd moest worden, verkeerden ze in de veronderstelling dat het ging om een notitie van de VVD-wethouder zelf. In werkelijkheid betrof het het voorstel van Van der Pligt, dat tot haar eigen verbazing een ruime meerderheid verwierf.

De enige andere aanwezige die dat in de gaten had was Van der Burg, maar ingrijpen was niet meer mogelijk.

Gaten in begroting
Het SP-plan van Van der Pligt voorziet in een groot aantal extra opvangplaatsen voor daklozen. Hiervoor moeten leegstaande stadsdeelkantoren worden gebruikt, zoals het pand aan de Koninginneweg waar vroeger stadsdeel Oud-Zuid was gehuisvest. Verder moeten er in de zomer extra voorzieningen komen, wordt de nachtopvang uitgebreid en moet de gemeente er bij het openbaar ministerie voor pleiten geen boetes uit te delen aan daklozen die op straat slapen.

In de raadscommissie Zorg heeft Van der Pligt aan Van der Burg gevraagd hoe het met de uitvoering van de plannen staat. Hij kon haar nog geen duidelijk antwoord geven en zei bezig te zijn met een 'reparatieregeling'. Later zei hij dat het college is opgezadeld met een voorstel dat in feite niet uitvoerbaar is, omdat het grote gaten schiet in de begroting.

Gezocht wordt naar een procedurele oplossing om de fout van de collegefracties ongedaan te maken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden