Raad herdenkt Van der Laan: 'Hij was voor de duvel niet bang'

'Van de Kinkerbuurt tot de Koning: ze missen Eberhard van der Laan,' zei locoburgemeester Kajsa Ollongren maandagavond tijdens de bijzondere raadsvergadering vanwege het overlijden van burgemeester Van der Laan.

In de raadszaal wordt een minuut stilte gehouden. Beeld anp
In de raadszaal wordt een minuut stilte gehouden.Beeld anp

De raadsleden waren bijeengekomen om hun voorzitter, de burgemeester, te herdenken.

De tribunes zaten vol, op de gangen van de Stopera waren schermen neergezet voor belangstellenden die niet meer naar binnen konden. De gemeenteraad hield een minuut stilte, dichter F. Starik las zijn gedicht Hart voor.

Ollongren memoreerde dat Amsterdam zijn burgervader heeft verloren. "Hij had Amsterdammers in het hart. Hij was voor de duvel niet bang en een voorbeeld voor velen," aldus Ollongren, die de taken van Van der Laan heeft overgenomen.

Sudoku
De locoburgemeester deelde ook persoonlijke herinneringen. Ollongren memoreert de vele uren die burgemeester Van der Laan doorbracht in de raadszaal. "Ik herinner mij hem hier met zijn ambtsketen om, in zijn gekreukte pak, met een glaasje tomatensap, brilletje op de neus, stapels dossiers ernaast. Maar wees gerust, soms zat hij hier ook rustig een sudoku te spelen."

De gemeenteraad en het college herdenken de burgemeester met het grootste respect, aldus Ollongren. "Eberhard heeft ons nog één advies gegeven: zorg voor de stad en voor elkaar. Eberhard, dat gaan we doen."

Heldhaftig
Emre Ünver, plaatsvervangend voorzitter van de raad, noemde Van der Laan de belichaming van de Amsterdamse waarden 'heldhaftig, vastberaden, barmhartig.'

Heldhaftig was hij toen hij homorechten belangrijker vond dan een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

"Hoe vastberaden was hij in de Amsterdamse zedenzaak; invoelend, onverschrokken en vastberaden."

En barmhartig was hij door altijd achterom te kijken of er niemand achterbleef.

"Laat hem een inspiratie zijn voor ons allemaal. En laten we samen met elke Amsterdammer werken aan onze stad. Zoals het hoort: heldhaftig, vastberaden, barmhartig. Zoals Eberhard. Alles voor de stad."

Zie ook: Van der Laan leefde oprecht mee met getroffen Amsterdammer en Derk Sauer over Poetin: In alles het tegendeel van Eberhard

Bekijk hier de hele herdenking terug (video)

Lees hieronder het liveblog over de herdenking terug:

Zorg goed voor de stad, zorg goed voor elkaar. Met deze woorden sluit voorzitter Ünver deze bijzondere raadsvergadering.

. Beeld anp
.Beeld anp

Na een indrukwekkende lange minuut stilte nam het stadhuis maandagavond afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan.

De zaal tijdens de minuut stilte. Beeld .
De zaal tijdens de minuut stilte.Beeld .

Stadsdichter Starik leest zijn gedicht voor.

Ollongren: "We herdenken hem met het grootste respect, we zullen hem missen, de mensen Eberhard van der Laan. Eberhard heeft ons nog één advies gegeven: zorg voor de stad en voor elkaar. Eberhard, dat gaan we doen."

Ollongren memoreert de vele uren die burgemeester Van der Laan doorbracht in de raadszaal. "Ik herinner mij hem hier met zijn ambtsketen om, in zijn gekreukte pak, met een glaasje tomatensap, brilletje op de neus, stapels dossiers ernaast. Maar wees gerust, soms zat hij hier ook rustig een sudoku te spelen.”

Locoburgemeester Kajsa Ollongren. Beeld anp
Locoburgemeester Kajsa Ollongren.Beeld anp

Locoburgemeester Ollongren: "Hij heeft acht lange maanden op bewonderenswaardige wijze gestreden tegen zijn ziekte. Hij was calvinist met groot plichtsbesef.
Alles voor de stad, ik hoor het hem nog zo zeggen. Met een tomeloze energie, op het mateloze af, zette hij zich in."

"De burger was de baas, hij redeneerde vanuit de burger. Zo is de treiteraanpak ontstaan. Hij redeneerde vanuit de bewoner: niet het slachtoffer, maar de dader moest verhuizen."

Van de Kinkerbuurt tot de Koning: ze missen Eberhard van der Laan, zegt loco-burgemeester Kajsa Ollongren. "Amsterdam heeft zijn burgervader verloren. Hij had Amsterdammers in het hart. Hij was voor de duvel niet bang en een voorbeeld voor velen."

. Beeld Ruben Koops
.Beeld Ruben Koops

Ünver memoreert de gedrevenheid van wijlen de burgemeester: "Eberhard werd de belichaming van de waarden van de stad, de verpersoonlijking van Amsterdam. Hoe heldhaftig was de burgemeester toen hij homorechten belangrijker vond dan een ontmoeting met president Poetin, en mee-demonstreerde met Amsterdammers? Hoe vastberaden en invoelend was hij rond die verschrikkelijke zedenzaak? Hoe barmhartig was hij toen hij altijd achterom keek, zodat er niemand achter bleef?"

Raadslid Emre Ünver (PvdA), plaatsvervangend voorzitter, neemt het woord. “Namens de gehele gemeenteraad wil ik hier ons verdriet en het gemis dat we voelen, uiten. Amsterdam verliest een burgemeester om van te dromen. We herdenken een man die veel meer was dan de successen die hij met en voor de stad boekte.”

De tribunes zitten vol, op de gang zijn schermen neergezet voor mensen die er niet meer bij kunnen. Vergadering is geopend.

In het Stadhuis staat een bijzondere raadsvergadering ter gelegenheid van het overlijden van Eberhard van der Laan op het punt om te beginnen.

De eerste mensen komen de raadszaal binnen. Beeld Ruben Koops
De eerste mensen komen de raadszaal binnen.Beeld Ruben Koops

Tijdens een bijzondere raadsvergadering wordt maandagavond in de Stopera stilgestaan bij het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan.

Vanaf 19.30 uur zullen de 45 raadsleden en 8 wethouders bij elkaar komen de burgemeester die donderdagavond overleed, te herdenken.

Tijdens de publiek toegankelijke bijeenkomst in het stadhuis zal een minuut stilte in acht worden genomen. Oud-stadsdichter F. Starik draagt gedicht Hart voor, dat zaterdagochtend op de voorpagina van Het Parool stond afgedrukt.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Emre Ünver zal een in memoriam uitspreken en namens het college van B. en W. haalt locoburgemeester Kajsa Ollongren herinneringen op over Van der Laan.

De bijzondere raadsvergadering is hier live te volgen vanaf 19.28 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden