Raad gepasseerd bij plan Westermoskee

AMSTERDAM - Als de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes er niet zou komen, zou dat tot rellen kunnen leiden.Dat vreesde toenmalig stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren in 2004. Hij zou dat naar voren brengen in een overleg op 20 augustus van dat jaar, met onder anderen burgemeester Job Cohen. Op dat moment was duidelijk dat er een groot financieel gat zat in de plannen voor de Westermoskee. Ook waren er al eerder spanningen rond de komst van de moskee.

Op die bijeenkomst zou ook gesproken worden over 'een bijdrage van gemeentezijde' om de bouw van de moskee mogelijk te maken. Dat staat in een brief van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) aan toenmalig wethouder Duco Stadig, die de gemeente onlangs heeft vrijgegeven.

In hetzelfde document beschrijft het OGA de constructie die de bouw van de moskee mogelijk moest maken. De gemeente zou drie miljoen betalen voor de grond, die in feite veel minder waard was. De gemeenteraad hoefde daarbij niet betrokken te worden. De raad moet aankopen van grond goedkeuren, als die boven een bepaald bedrag uitkomen. Deze aankoop bleef daaronder. ''Besluitvorming kan door het college van b. en w. plaatsvinden,'' besluit het OGA. Later werd formeel besloten om de raad niet in te lichten.

Dat gebeurde pas in maart vorig jaar. Cohen zei later dat hij zich niet kon herinneren waarom de raad niet was geïnformeerd.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen vraagt zich af of er doelbewust is gekozen voor deze constructie om de raad te passeren. ''Ik vind het zeer zorgwekkend.''

De passage over de dreiging van verstoring van de openbare orde roept vragen op bij VVD-raadslid Bas van 't Wout. ''Het kan niet dat onder de dreiging van verstoring van de openbare orde subsidie wordt verstrekt. Daar riekt het wel naar.'' Ook het CDA wil weten wat daar achter steekt; de partij zal er schriftelijk vragen over stellen.

GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini vindt het onnodig om op de kwestie in te gaan. ''Links en rechts wilde de moskee.''

PvdA-raadslid Frank de Wolf vindt de financiële constructie een ingewikkelde kwestie, die zich mogelijk leent voor een diepergaand onderzoek. ''Maar zover ben ik nog niet.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden