Raad geeft Vos tik op de neus

AMSTERDAM - GroenLinks-wethouder Marijke Vos heeft gisteren een motie van wantrouwen overleefd. De motie kreeg alleen steun van de SP, die Vos betichtte van 'misbruik van macht'.Dat zware verwijt was het gevolg van de perikelen rond Grand Café De Bosbaan. Eind vorig jaar zette Vos de verkoop van het pand door, zonder vooraf de gemeenteraad te informeren. Een paar maanden daarvoor had ze nog beloofd dat wel te zullen doen.

De raad vreesde dat het pand in het Amsterdamse Bos onder de marktprijs zou worden verkocht en dwong een hertaxatie af. Deze viel veel lager uit dan de marktprijs, waarna Vos haastig een koopovereenkomst sloot. Ze stelde alleen CDA-raadslid Lex van Drooge in een vertrouwelijk telefoontje op de hoogte, de rest van de raad informeerde ze achteraf.

Vorige maand en gisteren bood Vos hiervoor excuses aan. Maar SP-raadslid Meta Meijer vond die niet oprecht en spraak van een 'doodzonde'. Die woog nog zwaarder omdat bij Vos, na twee jaar besturen, geen sprake meer kan zijn van 'beginnersfouten'.

De andere partijen ging het te ver het aftreden van Vos te eisen, wel uitten ze kritiek op Vos. Alleen D66 verweet de wethouder niets. Haar eigen partij, GroenLinks, verlangde de toezegging dat Vos niet nogmaals in de fout zou gaan.

VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg vond 'een tik op de neus' op zijn plaats, al verwierp hij een vergelijking met de vorige maand afgetreden Hennah Buyne. Zij had de raad volgens hem niet alleen 'ontijdig' geïnformeerd, zoals Vos, maar ook onvolledig en (doelbewust) onwaar. Collegepartij PvdA verweet Vos 'rommeligheid'. ''De afspraak met de raad is niet nagekomen en dat is kwalijk,'' aldus PvdA-raadslid Peggy Burke. ''De wethouder heeft terecht excuses gemaakt.''

Net als CDA en VVD achtte Burke de zaak daarmee afgedaan. ''Maar de wethouder moet beseffen dat dit niet weer moet gebeuren. We gaan ervan uit dat u de les heeft geleerd.''

De VVD trok de discussie nog breder, door er andere zaken bij te halen waarbij de raad niet goed werd geïnformeerd. Burgemeester Job Cohen verzekerde dat 'het college er eer in stelt de raad te bedienen'.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden