Raad buigt zich opnieuw over huisvesting statushouders

Vanwege de ophef op IJburg gaat de gemeenteraad zich opnieuw buigen over alle drie voorgenomen wooncomplexen voor statushouders.

De raadzaal in het stadhuisBeeld anp

Woensdagmiddag is het plan van de raadsagenda gehaald om erkende vluchtelingen onder te brengen in complexen in de Daguerrestraat op IJburg, de Van Lohuizenlaan en op het trainingsveld van Zeeburgia in Oost. De locaties komen begin juli opnieuw uitgebreid aan de orde in de eerstvolgende raadscommissie Wonen.

Wethouder Eric van der Burg gaf wel aan verder te gaan met de voorbereiding van het azc in de Bijlmerbajes, omdat die na de zomer al open gaat en dus geen uitstel verdraagt.

Ter discussie
Afgelopen maandag besloot de gemeenteraad om alleen de woningen voor statushouders op IJburg opnieuw ter discussie te stellen, na hevige protesten van omwonenden. De aanleg van complexen voor erkende vluchtelingen en studenten op de twee andere plekken zouden dan gewoon doorgaan.

Deze tweedeling wekte weer woede op van Achmed Baâdoud, voorzitter van Nieuw-West, die stelde dat de gemeenteraad wel luisterde naar protesten van IJburgers, maar niet naar die van mensen uit Nieuw-West. "De raad meet met twee maten," zei hij.

Inspreken
Twee dagen later is het college van gedachte veranderd en stelt nu het volledige pakket weer aan de orde.

Dit betekent dat niet alleen buurtbewoners van IJburg kunnen inspreken, maar ook de omwonenden van de twee andere complexen in Oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden