Raad blokkeert reddingsplan AT5

Wethouder Carolien Gehrels. Foto Peter Elenbaas Beeld
Wethouder Carolien Gehrels. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad gaat vooralsnog niet akkoord met een miljoenenoperatie om AT5 te redden. De collegepartijen PvdA, GroenLinks en VVD fluiten wethouder Carolien Gehrels terug op dit politiek gevoelige onderwerp. Vorige week maakte ze bekend dat de tv-zender veel meer geld krijgt om het hoofd boven water te houden.

De fracties willen echter pas een besluit nemen na een hoorzitting over de tv-zender. Die moet duidelijk maken of niet toch een fusie mogelijk is met RTV Noord-Holland. Ook willen de partijen weten waarom Gehrels in juli een einde maakte aan de fusiebesprekingen. GroenLinks stelde hierover eerder raadsvragen, maar vindt de antwoorden onbevredigend.

Gehrels wil AT5 een financiële injectie geven van zeker vijf miljoen, onder meer om tegenvallende advertentie-inkomsten op te vangen. Dat is 1,75 miljoen meer dan vorig jaar. GroenLinksraadslid Evelien van Roemburg: ''Waarom is dit beter dan een fusie? Het is in elk geval duurder en een toekomstvisie ontbreekt, dus wij geloven er niet in.'' Ze oppert een openbare aanbesteding als een fusie geen optie is. ''Dan kunnen Salto, Het Parool of andere bedrijven meedingen.''

PvdA-raadslid Marjolein Moorman benadrukt AT5 een warm hart toe te dragen. Ze sluit niet uit dat haar fractie alsnog instemt met de steunoperatie. ''Maar waarom moeten er miljoenen bij als de stad zwaar bezuinigt? Die vraag kan ik niet beantwoorden zolang ik niet weet waarom de fusie is mislukt.''

Op de hoorzitting zouden betrokkenen bij de afgeketste fusiebesprekingen moeten verschijnen. Moorman denkt aan Gehrels, provinciebestuurders die RTV Noord-Holland financieren, (ex-)commissarissen van AT5 en directieleden van beide zenders. De hoorzitting moet nog dit jaar worden gehouden, omdat de raad half december stemt over de begroting van 2011.

VVD'er Werner Toonk plaatste vorige week al vraagtekens bij het reddingsplan. Op langere termijn zou AT5, als het aan de VVD ligt, commercieel moeten worden. Vanavond praat de raad met Gehrels. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden