Raad: Amsterdam moet weer zelf schoonmaken

Amsterdam moet het schoonmaken van gemeentelijke objecten weer in eigen beheer nemen. Dat is volgens een meerderheid in de gemeenteraad goedkoper, het leidt tot minder sociale misstanden, de werkdruk daalt en het werk verbetert.

null Beeld anp
Beeld anp

De fracties van PvdA, GroenLinks, en SP komen vandaag met een initiatiefvoorstel hiertoe. Ze werpen hiermee een dam op tegen de trend werk van de gemeente uit te besteden. Als het idee het haalt, volgt Amsterdam de rijksoverheid, die vorig jaar zomer besloot de schoonmaak weer in eigen beheer te nemen. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei destijds in Trouw dat 'het werk van zijn waarde ontdoen, één van de sluipende bedreigingen van de samenleving is'.

Zuigen en prullenbak legen
De initiatiefnemer van het voorstel, Maureen van der Pligt (SP), zegt dat 'het circus van aanbesteding' op veel terreinen meer kwaad dan goed heeft gedaan. Vooral in de schoonmaakbranche hanteren bedrijven die het werk van de gemeente overnamen, erbarmelijke arbeidsvoorwaarden. 'Dat is een groot probleem geworden voor Amsterdam. De overheid heeft immers een voorbeeldfunctie.' Van der Pligt onderstreept dat een schoonmaakbedrijf 21 procent btw boven op het uurloon moet betalen, wat moet worden goedgemaakt ten koste van de werknemers.

Salarissen zijn slecht
'Bovendien zijn die externe schoonmaakbedrijven vaak buitenlandse bedrijven, die dan, nadat ze onze mensen met slechte contracten hebben laten werken, met de in ons land gemaakte winst naar het buitenland lopen.' 'De salarissen zijn slecht, de verlof- en vakantierechten ook. Daarbij is het werktempo opgevoerd, zodat schoonmakers in negentien seconden een bureau en in negentig seconden een toilet moeten schoonmaken. Het dagelijks werk als afnemen, zuigen en prullenbak legen gebeurt niet goed en de periodieke klussen, zoals de radiator en de vensterbank schoonmaken, gebeuren helemaal niet meer. De werknemers krijgen commentaar van hun bazen, maar ook van de klant.'

Tweede baan
Jan Hoek (GroenLinks): 'Uitbesteding was bedoeld om de gemeente terug te brengen naar de kerntaken. Gemeenten zijn er niet om schoon te maken, was de redenering. Hetzelfde gold voor vervoer, het GVB en het Havenbedrijf. Parkeren, ook zoiets. Maar het pakt niet altijd goed uit.' Emre Ünver (PvdA): 'Als gemeente ben je standaard die 21 procent goedkoper. Dat maakt schoonmaak in eigen beheer aantrekkelijker.'

Acties onder schoonmakers in 2009 legden het vergrootglas op de gevolgen van de uitbesteding van het werk. Een jaar later besteedde Amsterdam de schoonmaak niettemin uit, aan de GOM. Direct daarna namen de klachten toe. In 2011 werd op aandringen van de drie gemeenteraadsfracties een Code Verantwoord Marktgedrag ingevoerd, maar die werkt volgens hen onvoldoende. De AbvoKabo FNV zegt dat de werknemers zich over de kop werken. Ze moeten een tweede baan nemen om rond te komen.

Sfeer
De bond wijst op het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, dat de schoonmaak met succes weer in eigen beheer nam. Onderzoek zou hebben aangetoond dat betere behandeling van het personeel leidt tot beter en efficiënter werk, waarbij ook de sfeer op de werkvloer beter wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden