Raad Amstelveen achter besluit: nazibunker wordt monument

De voormalige nazibunker bij de Pauluskerk in Amstelveen wordt definitief een gemeentelijk monument.

Ton Damen
De Pauluskerk in Amstelveen, waar de bunker in de buurt ligt. Beeld Google Street View
De Pauluskerk in Amstelveen, waar de bunker in de buurt ligt.Beeld Google Street View

De gemeenteraad van Amstelveen is deze week akkoord gegaan met het voorstel van het college om de bunker te behouden en op te knappen.

De gemeenteraad stemde tevens in met het voorstel 150.000 euro uit te trekken voor de restauratie van wat Amstelveen de Paulusbunker noemt. Het is binnen de gemeente de laatst overgebleven bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder werden bunkers gesloopt.

Het Amstelveense college is niet over één nacht ijs gegaan, gezien de gevoeligheden en de protesten van Federatief Joods Nederland (FJN). Die vond het onbegrijpelijk en voor Joden pijnlijk om een vervallen bunker, bedoeld om hoge Duitse officieren te laten schuilen, te verheffen tot monument.

CIDI positief
Daarop heeft VVD-wethouder Herbert Raat onder meer overleg gevoerd met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en met Amstelveen Oranje, een stichting die zich onder andere bezighoudt met herdenkingen en de viering van nationale feestdagen.

Hanna Luden, directeur van het CIDI, zegt positief te staan tegenover het Amstelveense initiatief, omdat de gemeente hiermee aandacht schenkt aan de oorlog en de geschiedenis van de Joodse inwoners van Amstelveen. Zij hecht er zeer aan dat Amstelveen heeft besloten de bunker een historische en educatieve functie te geven.

Eerder had het Amstelveens college al een positief advies ontvangen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, die alle monumentale voordrachten van het college binnen de gemeente beoordeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden