Raad akkoord met 1800 nieuwe woningen in Noord

De gemeenteraad heeft ingestemd met de komst van de nieuwbouwwijk Elzenhagen Zuid, met 1800 woningen. De wijk moet langs de Nieuwe Leeuwarderweg in Noord komen.

Ruben Koops
Een impressie van hoe de wijk eruit moet komen te zien. Beeld -
Een impressie van hoe de wijk eruit moet komen te zien.Beeld -

De nieuwbouw is verdeeld in 30 procent sociale huur, 20 procent middeldure huur en bestaat voor de helft uit koop- en huurwoningen in de vrije sector. Ook circa 250 asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen en 250 Amsterdamse jongeren krijgen hier plek om te wonen.

undefined

In de wijk verrijzen ook een atletiekbaan, een middelbare school en een nieuw gebouw voor een moskee, waarin twee bestaande Turkse moskeeën uit Noord zullen opgaan.

Erdogan
Het CDA stemde tegen, omdat de gemeente vooraf geen onderzoek wil doen naar de financiering van de nieuwe moskee die in de wijk verrijst. "We zijn niet tegen moskeeën, maar deze stichting is aangesloten bij Diyanet, dat nauwe banden heeft met het Turkse departement van religieuze zaken. We willen wel graag weten of hier geen sprake is van financiering waarmee de lange arm van Erdogan invloed krijgt in de stad", aldus CDA-raadslid Diederik Boomsma.

Boomsma botste hierop hard met wethouder Eric van der Burg (grondzaken), die weigerde om zo'n financieel onderzoek toe te zeggen, en het CDA stemmingmakerij verweet. "Dit is geen ruimtelijke afweging zoals we die maken bij de vaststelling van een bestemmingsplan. Financieringsstromen moeten altijd transparant zijn, anders kan dat in het kader van de wet bibob een reden zijn die te weigeren. Dat is de standaardprocedure", vindt Van der Burg.

2021
"U weet dit al, en stelt deze vraag dus voor mensen die niet in deze zaal zitten, om een bepaald unheimisch gevoel in relatie tot een moskee neer te zetten." Een motie van het CDA om het onderzoek toch uit te voeren, haalde geen meerderheid.

De bouw is naar verwachting gereed in 2021. Ontwikkelcombinatie CZAN gaat de wijk realiseren.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden