Plus

R. Kelly luisteren, kan dat nog? Dat mag je zelf bepalen

R. Kelly zal niet meer voorbijkomen in afspeellijsten. Streamingsdiensten weren hem na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De consument mag nu zelf bepalen of hij de r&b-zanger steunt.

'Rattenvanger van de r&b' R. Kelly zingt naar eigen zeggen over zijn liefde voor vrouwen. Beeld Noam Galai/Getty Images
'Rattenvanger van de r&b' R. Kelly zingt naar eigen zeggen over zijn liefde voor vrouwen.Beeld Noam Galai/Getty Images

Het net sluit zich rond R. Kelly. In navolging van het online initiatief 'Mute R. Kelly' besloten drie streamingsdiensten vorige week om de muziek van de omstreden artiest te verwijderen uit de afspeellijsten.

Spotify, Apple Music en Pandora willen alleen nog artiesten aanbevelen die passen bij de 'waarden' van het bedrijf. Door de muziek van Kelly niet helemaal uit het aanbod te verwijderen blijven de on demand-diensten buiten ingewikkelde discussies over censuur en over de vraag in hoeverre kunst los moet worden gezien van artiest.

Feitelijk zeggen ze: wij trekken onze handen van deze artiest af, het is aan de consumenten om de keuze te maken of ze nog naar hem willen luisteren.

Het besluit van de streamingsdiensten kan niet los worden gezien van de #MeToo-beweging en de zaken tegen Bill Cosby en Harvey Weinstein. Het afgelopen jaar werden bedrijven en organisaties nadrukkelijk aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Time's Up, klonk het.

Sekstape
Dat lijkt ook te gelden voor R. Kelly, een van de succesvolste artiesten van de laatste decennia. Hij scoorde wereldhits met I Believe I Can Fly, If I Could Turn Back the Hands of Time en Ignition (remix) en produceerde muziek voor onder anderen Michael Jackson, Britney Spears en Toni Braxton.

Mensen die met hem werkten omschrijven de 51-jarige Robert Kelly, die analfabeet is, als een 'muzikaal genie'.

Tegelijkertijd wordt Kelly ook al jaren achtervolgd door beschuldigingen van pedofilie. In 1995 trouwde hij - onwettig - met de toen 15-jarige zangeres Aaliyah. Een jaar eerder produceerde hij haar debuutalbum met de veelzeggende titel Age Ain't Nothing But a Number.

Later werd Kelly meermaals beschuldigd van seksueel misbruik. In 2002 kwam een sekstape naar buiten waarop Kelly urineert op een 14-jarig meisje. Ook is hij aangeklaagd voor het in bezit hebben van kinderporno. Tot een veroordeling kwam het nooit: met meerdere meisjes trof Kelly een schikking, in andere gevallen werd hij vrijgesproken.

Mishandeling
Vorig jaar kwam Kelly opnieuw in opspraak, toen drie vrouwen beweerden dat zij tegen hun wil door Kelly werden vastgehouden in huizen in Atlanta en Chicago. Hij zou de jonge vrouwen, vaak afkomstig uit achterstandswijken, een carrière in de muziekindustrie hebben beloofd.

Eenmaal in de huizen zouden de vrouwen zijn gehersenspoeld en gedwongen al het contact met de buitenwereld te verbreken. Kelly, die zichzelf de 'rattenvanger van r&b' noemt, zou de vrouwen seksueel misbruiken en mishandelen als ze zijn orders niet opvolgen.

In een vorige maand verschenen documentaire op de BBC vertelt een ex-vriendin over de fysieke en psychische mishandeling die zij in haar relatie met Kelly onderging.

Ook beweerde zij zeker tien keer tegen haar zin seks te hebben gehad met andere vrouwen, terwijl Kelly toekeek. Deze week werd een nieuwe documentaire aangekondigd waarin nog meer slachtoffers van Kelly aan het woord komen.

Advocatenleger
Een actiegroep bestaande uit zwarte vrouwen schaarde zich vorige maand achter 'Mute R Kelly', de oproep om de zanger te boycotten. Die was behalve aan de streamingsdiensten ook gericht aan zijn platenlabel RCA en Ticketmaster, dat kaarten verkoopt voor concerten van Kelly.

Vorige week werd een optreden van R. Kelly in Chicago op het laatste moment geschrapt, vrijdag demonstreerden zo'n dertig vrouwen bij een optreden dat wel doorging in North Carolina.

De zanger, die bekend staat om zijn zeer expliciete teksten, deelde tijdens de show T-shirts uit met de tekst 'Turn R. Kelly up' en liet zich door vrouwelijke fans in zijn kruis grijpen.

In reactie op het besluit van Spotify om zijn muziek uit afspeellijsten te weren liet het management van R. Kelly weten dat hij nooit veroordeeld is en dat zijn teksten over 'liefde en passie voor vrouwen' gaan. Er zou een lastercampagne tegen hem aan de gang zijn.

Kelly heeft daarnaast een team duurbetaalde advocaten die hem tot nu toe uit de gevangenis hebben weten te houden. Veel slachtoffers zouden zwijgcontracten hebben moeten tekenen, in ruil voor geld.

De ongemakkelijke waarheid is dat dit - vermeende - onrecht met elke stream en elk verkocht concertkaartje in stand wordt gehouden. Zolang Kelly's zakken diep genoeg zijn, kan hij doorgaan met wat hij doet. Dat legt een zware morele verantwoordelijkheid bij de fans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden