PlusMijn Amsterdam

Quinty Misiedjan: 'In de Bijlmer werd ik een wereldburger'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Quinty Misiedjan, beter bekend als Youtuber Quinsding.

'Mama een latte macchiato, kinderen een babyccino. Ik krijg er spontaan jeuk van' Beeld Tammy van Nerum
'Mama een latte macchiato, kinderen een babyccino. Ik krijg er spontaan jeuk van'Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik werd geboren op 8 september 1996, thuis in de flat Kruitberg in de Bijlmer. Daar heb ik twintig jaar gewoond."

Mijn buurt

"Ik woon sinds een paar maanden met mijn moeder in Zaandam, maar ik voel me nog steeds het meeste thuis in de Bijlmer. Als ik denk aan mijn jonge jaren daar, denk ik aan een en al gezelligheid. Mensen op straat, spontane barbecues waar iedereen kon aanschuiven en overal muziek. Opgroeien in Zuidoost betekent dat je van jongs af aan alles leert over andere culturen. Wat de Ghanese keuken is, bijvoorbeeld. Je wordt er een wereldburger."

Beste plek om te relaxen

"Als ik wil chillen, ga ik ergens langs een van de grachten op een bankje zitten en naar mensen kijken. Daar word ik heel rustig van."

Markt

"Vroeger ging ik alleen maar naar de markt bij ons in Kraaiennest. Ze noemden dat de Wereldmarkt. Ze hadden er alles wat je nodig had, recht voor mijn deur. Later kwam ik ook weleens op de Albert Cuyp. Mijn zus woonde recht boven de stroopwafelkraam."

Mooi van lelijkheid

"Van die fietsparkeerplaatsen met twee verdiepingen. Dat zijn zulke massale brokken metaal. Als je er als buitenlander langs­loopt, denk je volgens mij: what the fuck is dit. Spuuglelijk, maar heerlijk Amsterdams."

Fietsenstalling Beeld Tammy van Nerum
FietsenstallingBeeld Tammy van Nerum

Park

"Het Vondelpark buiten de zomermaanden; als er weinig mensen zijn. Even een kop koffie of thee scoren, en lekker wandelen. Ik vind het magisch als in de herfst alle bomen rode en gele blaadjes hebben."

Koffiezaak

"Ik heb uren gestudeerd in de Starbucks op het Rembrandtplein, vooral toen ik leerde voor mijn decentrale selectietoets voor geneeskunde. Het geroezemoes om me heen vind ik heel relaxed, dan kom ik in een soort roes en kan ik me goed concentreren. Ik ben overigens niet aange­­­­­nomen voor geneeskunde."

Starbucks op het Rembrandtplein Beeld Tammy van Nerum
Starbucks op het RembrandtpleinBeeld Tammy van Nerum

Favoriete Amsterdammer

"Mijn oma Geertruida. Ze vertelt altijd heel interessante verhalen over hoe het vroeger tijdens de oorlog was in Amsterdam. Ze heeft altijd achter de Dam gewoond. In de Hartenstraat speelde zij verstoppertje en tikkertje."

Uitzicht

"Vanaf de achtste verdieping van Kruitberg, waar ik woonde. We keken uit op heel mooie bomen, daar keek ik als kind graag naar."

Club

"De Melkweg vind ik altijd fijn. Vroeger waren daar mijn schoolfeesten, ik heb er goede herinneringen aan."

Theater

"Het Bijlmerparktheater. Ik kwam daar altijd met school voor voorstellingen en ik heb er zelf gespeeld. Als ik daar foto's van zie, krijg ik altijd een lach op mijn gezicht. Ik ga er nog geregeld naartoe. Het is niet zo'n mooi gebouw als Carré, maar wel een plek waarvan ik weet dat jongeren uit de Bijlmer zich er kunnen ontplooien."

Bijlmerparktheater Beeld Tammy van Nerum
BijlmerparktheaterBeeld Tammy van Nerum

Wil niet dood gevonden worden

"In Zuid, en dan vooral in van die zaken waar ze babyccino's verkopen. Wat dat is? Een soort cappuccino voor kinderen. Dan bestelt mama een latte macchiato en krijgen de kinderen een babyccino, opgeklopte melk met cacaopoeder. Daar krijg ik spontaan jeuk van."

Wil altijd nog

"Een keer asociaal duur uit eten. Dat lijkt me wel een keer leuk. Ik ga nooit naar een restaurant, omdat ik zo veel allergieën heb dat het voor koks een hel is om iets te maken wat ik kan eten."

Favoriete vervoersmiddel

"De Uber. Als mensen nog bezig zijn met uitzoeken hoe ze ergens met het ov moeten komen, heb ik al een Uber besteld. Je bent voor een paar euro aan de andere kant van de stad."

Museum

"Nemo! Dat is de beste plek die ooit is bedacht. Als kind was ik een enorme nerd. Toen ik daar voor het eerst kwam, gebeurde er heel veel met me. Dat ik wetenschappelijke dingetjes kon doen en echt iets kon leren, wauw! Zodra mijn nichtje oud genoeg is, neem ik haar mee ernaartoe. Als je er met een kind heengaat, kun je je zelf ook weer even kind voelen."

Nemo Beeld Jesper Boot
NemoBeeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden