'Quincy Soetosenojo blijft mijn broeder'

De doodgeschoten Quincy Soetosenojo noemde zich gangster en had een lang strafblad. Niet alles is zwart-wit, betoogt zijn vriend Jerry Afriyie.

Quincy Soetosenojo Beeld Soul Rebel Movement
Quincy SoetosenojoBeeld Soul Rebel Movement

'Op 20 augustus 2012 was ik op Lowlands toen ik het volgende bericht ontving van een goede vriend: 'Yo Cesare, Silence is eraf'. Ondanks dat ik wist wat dit betekende, hoopte ik toch op een misverstand en ik vroeg: 'Wat bedoel je?' De drie minuten dat ik op zijn antwoord moest wachten, leken een eeuwigheid te duren. Toen kwam het antwoord: 'Silence, Quincy, hij is niet meer man. Hij is dood!' Het voelde niet alleen alsof ik een broeder had verloren, ik had ook een broeder verloren. Morgen, 21 oktober, zou hij 31 jaar zijn geworden.

Een jaar of vier geleden had ik een openhartig gesprek met Quincy. Gedurende de laatste twaalf jaar van zijn leven, die ik met hem bevriend was, hebben we vaker openhartige gesprekken gevoerd. Dit was toen hij zich bij de Crips had aangesloten. Hij wist als geen ander mijn standpunt over black on black crime en groeperingen die bijdragen aan zelfdestructie. Quincy had mijn toestemming niet nodig om te doen wat hij wilde en andersom ook niet. Maar we waren broeders en we bespraken de dingen die we meemaakten en onze levenskeuzes met elkaar. Dit keer vond het gesprek plaats in verband met de stichting Soul Rebel Movement. Soul Rebel Movement is een visie van mij die ik met Quincy deelde vanaf dag één. Deze visie staat haaks op het uitgangspunt van vele gangs.

Vermoord
Ooit deelde Quincy mijn standpunt over gangs, maar nu waren voor hem de dingen anders. Hij had een aantal keren vastgezeten, kon als ex-gevangene moeilijk aan de bak komen terwijl de rekeningen op de deurmat bleven vallen, hij miste zijn zus (vermoord door haar vriend) en zijn jeugdvriend Moravia R. (doodgeschoten door een agent). Hij was teleurgesteld in de manier waarop Nederland met zwarte mensen omgaat en niet oprecht luistert naar de zorgen, maar deze telkens wegwuift. Hij was gedesillusioneerd, hij had het gevoel dat hij niets kon doen tegen het onrecht in dit land tegen zwarte mensen. Er was woede in zijn hart gekropen. 'Soul Rebel Movement leeft nog altijd in mijn hart.' Hij liet mij de tatoeage van SRM op de rug van zijn hand zien en voegde eraan toe: 'Dit is voor life. Ook al neem ik nog duizend tatoeages, deze blijft staan. Soul Rebel Movement is nodig, maar ik ben klaar met praten.'

Ondanks zijn uitlatingen zag ik dat de activist in hem nog lang niet was verdwenen. Hij wilde een Cripsafdeling in Amsterdam oprichten. Zijn visie voor de lange termijn was uiteindelijk de gangmentaliteit om te zetten in de Black Panthermentaliteit. Een gang die zich inzet voor de buurt. Hij vond ook dat ik Keylow, oprichter van de Crips, moest ontmoeten. 'Ze doen veel voor de buurt in Den Haag, maar daar hebben de media het nooit over.'

Lees het hele interview in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden