Queers Café ontvangt verwensing bomaanslag

Queers Café aan de Amstel heeft voor de tweede keer een haatbrief ontvangen. Hierin spreekt de afzender de wens uit dat er 'een bom in Queers wordt gegooid'.

Het Parool
null Beeld Queers Café
Beeld Queers Café

"Ik dacht vooral: waarom?," reageert barman Sjoerd Knops. "We hebben al een keer eerder een brief gekregen." In april schreef iemand in een haast identiek handschrift: "Jullie verpesten het voor alle mannelijke homo's die niks met travestieten te maken willen hebben."

De tweede brief is scherper van toon, ziet Koops: "De straten moeten schoongeveegd worden. Travestieten moeten uitgeroeid worden." De barmannen van het café hebben er daarom melding van gemaakt. Maar de politie kan niets voor hen doen, omdat er geen persoonlijke bedreigingen zijn geuit in de tekst.

Monique de la Fressange
Knops heeft daar begrip voor. "Dat is nu eenmaal de wet, maar het is abnormaal dat dit anno 2018 nog gebeurt. Daarom mag het wel gehoord worden."

Ook omdat Monique de la Fressange wordt aangevallen in de brief. De Panamees-Amsterdamse dragqueen werd vorige maand in elkaar geslagen op de Prins Hendrikkade.

'Glas naar mijn hoofd'
De bomdreiging noemt hij 'absoluut heftig', maar Knops voelt zich niet minder veilig in de zaak. "Het is dreigend, het zal maar gebeuren. Maar gelukkig heb ik er geen last van. Ik heb al een keer een akkefietje gehad. Ik kreeg een glas naar mijn hoofd en ging knock-out achter de bar. Toen vond ik het wel eng om weer alleen te werken."

Hij is vooral benieuwd wie er achter de brieven zit. "Het is een net handschrift, beetje tegen het vrouwelijke aan. En dan noemt hij zichzelf een mannelijke homo. Er staan ook taal- en stijlfouten in."

"Waarom zou je de tijd willen nemen om hierover een brief te sturen? Als je onze shows niet leuk vindt: dat kan natuurlijk. Maar we doen toch niemand kwaad als we hier in de zaak een feestje organiseren en mensen een leuke avond proberen te bezorgen? Er zijn zat andere kroegen in Amsterdam."

Dragshow
Het café zal vrijdagavond niet extra bij de brief stilstaan. "We hebben toevallig, zoals elke vrijdag, vanavond een dragshow. Maar ik geloof niet dat er speciaal aandacht aan besteed wordt. Zelf hebben we een feestje in de Amsterdam Toren. Daarna komen we naar de zaak."

null Beeld Queers Café
Beeld Queers Café
De brief aan Queers Café, van een anonieme afzender. Beeld Queers Café
De brief aan Queers Café, van een anonieme afzender.Beeld Queers Café

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden