Qio C. in beeld in maar liefst drie liquidatiezaken

Qio C. (26), nu verdacht van twee moordaanslagen op Amsterdamse criminelen, was in 2014 in het gezelschap van de Amsterdamse crimineel Derkaoui van der Meijden toen die werd geliquideerd. Daarmee speelt C. een opmerkelijke rol in maar liefst drie onderzoeken.

Paul Vugts
Onderzoek op de plek in Diemen waar Pjotr is beschoten. Beeld anp
Onderzoek op de plek in Diemen waar Pjotr is beschoten.Beeld anp

Derkaoui van der Meijden, 'Pirki' voor intimi, had op 18 augustus 2014 een afspraak met een vriend, in Zeeburg. Samen met Qio C. kwam hij naar de afgesproken plek op de Borneolaan, waarna Van der Meijden met die vriend een eindje ging lopen en vervolgens door twee mannen werd beschoten - terwijl de vriend buiten schot bleef.

Hoewel de schutters van dichtbij met zeker één automatisch wapen schoten, werd hij aanvankelijk alleen in een been geraakt. Hij kon wegrennen, maar stuitte uiteindelijk op de Borneokade opnieuw op de daders, terwijl die wilden vluchten. Hij werd alsnog neergeschoten en stierf in een ziekenhuis.

In het onderzoek naar de liquidatie van Van der Meijden was C. slechts getuige, maar hij speelt zo inmiddels opmerkelijke rollen in maar liefst drie onderzoeken naar geruchtmakende moordaanslagen in de Amsterdamse onder­wereld.

undefined

Voor de rechter
Qio C. komt woensdag met twee medeverdachten voor het eerst voor de rechtbank voor een inleidende zitting in het proces over de mislukte poging tot liquidatie van Peter 'Pjotr' R., op 5 november in Diemen-Noord.

Hij is ook als verdachte aangemerkt van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom, alias 'Puk', die op 9 juni vorig jaar met heel veel kogels is geliquideerd in Zaandam, voor de ogen van vele basisschoolleerlingen.

Naar C. en enkele medeverdachten deed de recherche bovendien ook al onderzoek sinds zij een liquidatie op weer een andere Amsterdamse crimineel leken voor te bereiden. Daardoor konden de verdachten al de avond na de beschieting van Peter R. worden gearresteerd.

Dat Qio C. met Derkaoui van der Meijden bevriend was, is saillant. Van der Meijden werd zelf verdacht van betrokkenheid bij de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012, waar de jonge Amsterdamse criminelen Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi met grof geweld werden vermoord en Benaouf A., het belangrijkste doelwit van de daders, met veel geluk weg kon komen.

Benaouf A. vertelde de recherche nadien dat hij twee groepjes schutters had gezien. Eén groepje bestond volgens hem in elk geval uit Derkaoui van der Meijden en diens compagnon Naoufal F., in het milieu bekend als 'Noffel'.

Geen bewijs
Het Openbaar Ministerie merkte Van der Meijden en F. formeel aan als verdachten, maar kon uiteindelijk niet hardmaken dat zij inderdaad geschoten hadden in de Staatsliedenbuurt.

Van der Meijden was ook een goede vriend van Redouan Boutaka, die net zoals hijzelf in Amsterdam-Oost is opgegroeid. Boutaka was in april 2012 al vermoord in een waterpijpcafé in de Van Woustraat in De Pijp. Zo lijkt Qio C. op velerlei manieren direct en indirect in verband te staan met (pogingen tot) onderwereldmoorden.

18 augustus 2014: in het bijzijn van Qio C. wordt de Amsterdamse crimineel Derkaoui van der Meijden op
de Borneokade in Zeeburg dood­geschoten.

9 juni 2015: voor de basisschool van zijn zoontje in Zaandam wordt de Amsterdamse crimineel Lucas Boom met grof geweld geliquideerd. Qio C. speelde volgens het Openbaar Ministerie een rol bij die moord.

5 november 2015: de Amsterdamse crimineel Peter R. wordt met zeker 34 kogels beschoten in zijn auto in Diemen-Noord. Hij overleeft de aanslag met veel geluk. Voor betrokkenheid bij die mislukte liquidatiepoging komt Qio C. morgen met twee medeverdachten voor het eerst voor de rechtbank, op een inleidende zitting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden