Qatar krijgt 48 uur extra tijd om te reageren op boycot

Qatar heeft 48 uur extra tijd gekregen om een reactie te geven op een lijst met eisen van vier landen die de oliestaat boycotten. De deadline werd opgeschoven na een verzoek van de emir van Koeweit, wiens land bemiddelt in het conflict. Het ultimatum liep eigenlijk zondagnacht af.

Redactie
Qatar Beeld afp
QatarBeeld afp

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein hebben alweer bijna een maand geleden de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Volgens hen levert Qatar steun aan 'gewapende terroristische activiteiten', pleegt het 'sabotage' door haar banden met Iran en is het land schuldig aan 'ophitsing in de media.'

Qatar wordt er al jaren van verdacht financiële steun te geven aan terreurgroepen als Islamitische Staat (IS), het Nusra-front in Syrië en de Moslim Broederschap in Egypte. Maar dit gaat niet alleen over terrorisme: landen als Bahrein en Egypte vrezen ook de machtige Qatarese nieuwszender Al Jazeera, die ongekend voor de regio - vrijuit bericht over mensenrechtenschendingen en politiek verzet in Arabische buurlanden.

Tien dagen geleden hebben de buurlanden een lijst met dertien eisen opgesteld. Ze willen onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran. En ze willen dat de regering nieuwszender Al-Jazeera sluit. Daarnaast moet het schatrijke oliestaatje zijn betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten en de banden met terroristische organisaties verbreken.

De vier landen dreigen met nieuwe maatregelen, als de eisen niet op tijd worden ingewilligd. Qatar heeft al aangegeven hier niet op in te willen gaan.

Lees meer over de boycot van Qatar

Qatar zou de regio destabiliseren door steun te leveren aan terroristische organisaties. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het eisenpakket.

Buigt het trotse Qatar? Jonge Qatarezen vertrouwen erop dat de overheid de boycot van de buurlanden zal oplossen.

De jonge emir van Qatar weet zich omringd door buurlanden met oude leiders. Inmiddels staat hij met velen op slechte voet. Wie is sjeik Tamim al Thani van Qatar? (+)

Eén van de eisen van de buurlanden is dat de zender Al Jazeera wordt gesloten. 'We verslaan het nieuws', zegt de nieuwsdirecteur van Al Jazeera English. 'Dat doen we onafhankelijk en sommige mensen worden daar niet blij van. Maar wat kun je daaraan doen?' (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden