Pyjama uit en dansschoenen aan bij Daybreaker

Dansen voordat je naar je werk gaat. Dat kon vanochtend in Club Nyx in Amsterdam, waar het Amerikaanse feest Daybreaker was. 'Of ik een ochtendmens ben? Nee, totaal niet.'

Josien Wolthuizen
Het ochtendfeest in Club Nyx was met 350 bezoekers stijf uitverkocht. Beeld Eva Plevier
Het ochtendfeest in Club Nyx was met 350 bezoekers stijf uitverkocht.Beeld Eva Plevier

"Goedemorgen lieve mensen! Fantastisch dat jullie er zijn!" roept Sophie Verdaasdonk. Ze is vanochtend de uitsmijter van Club Nyx. In plaats van bezoekers te vragen om een identiteitsbewijs en te fouilleren, geeft ze iedereen bij binnenkomst een stevige knuffel. "Zodat de mensen alvast een beetje energie krijgen. Een knuffel zorgt voor verbondenheid."

Hoewel het pas 06.30 uur is, is de rij voor Club Nyx lang. Het feest is met 350 bezoekers stijf uitverkocht. Maar waarom zou je in hemelsnaam voor dag en dauw opstaan om te dansen in een club?

"Het schijnt dat je de hele dag energiek bent als je danst voor je werk," zegt Charlotte van Holstein (23, reisconsultant). "Als ik hiermee de dip kan voorkomen die ik 's middags vaak heb, zou dat fantastisch zijn. Ik zie al veel gezelligheid, dus ik verwacht een knalfeest. Of ik een ochtendmens ben? Nee, totaal niet."

Energieboost
Emma Holthuis (31, salesmanager) is met collega's naar het feest gekomen. "Ik sta wel vaker om deze tijd in een club, maar dan ben ik meestal in een iets andere staat. Nu kom ik rechtstreeks uit bed en ben ik fris en fruitig. Ik verwacht een flinke energieboost."

Perry Oostdam (30, ondernemer) was gisteren jarig en had geen zin in een standaard feest. Daarom nodigde hij vrienden en familie uit voor het feest. "Iedereen heeft het druk, dus een feest voordat je naar je werk gaat, komt goed uit."

"Het idee is dat het gezond is te bewegen voordat je aan je werkdag begint," zegt organisator Jochem van Hessen, die het concept met compagnon Floris van der Linden uit de VS haalde. "Iedereen die ik spreek, zegt daarna meer energie te hebben. Ze stralen de rest van de dag."

Ondanks het vroege tijdstip gaat het al gauw los. De dansvloer is afgeladen en er wordt flink gedanst op de dreunende dancebeats. Wie nog niet helemaal wakker was, wordt dat wel van de trompettist en saxofonist die de dj begeleiden.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Oorverdovend gegil
Wie niet beter zou weten, zou haast denken dat de Nyx al de hele nacht open is en de bezoekers al uren staan te feesten. Als de mc, die voor de gelegenheid uit New York is overgevlogen, het publiek vraagt om de handen in de lucht te gooien, klinkt een oorverdovend gegil.

Het zorgt al met al voor een hoog Amerikaans gehalte, vooral wanneer diezelfde mc de bezoekers welkom heet bij 'the community' en ze nog eens verzoekt zo veel mogelijk 'noise' te maken.

Bij de bar blijven de biertaps gesloten en de flessen sterkedrank in de kast. Bezoekers kunnen zich tegoed doen aan smoothies, yoghurt met fruit en koffie. "Uitgaan gaat normaal gesproken gepaard met drank en drugs. Wij hebben nu het slechte eruitgehaald, waardoor het goede overblijft," zegt Van Hessen. Hij is van plan het feest eens per maand te organiseren, steeds op een andere locatie in Amsterdam: als het aan hem ligt in de fietstunnel onder het Rijksmuseum of op het dak van Nemo.

Nienke Wellen (27, consultant) ziet een tweede editie wel zitten. "Het is een fijn feest, een goed begin van de dag. Iedereen is vrolijk. Ik zit zo meteen energieker achter mijn computer." Ook de jarige Oostdam vindt het een succes. "Als het nog een keer wordt georganiseerd, neem ik mijn werknemers hier mee naartoe. Goed voor de saamhorigheid en de energie."

De temperatuur in Club Nyx is inmiddels flink opgelopen en er wordt flink gezweet. Echt fris zullen de meesten dus niet op hun werk zitten. Wakker zijn ze wel.

De volgende editie van Daybreaker in Amsterdam is op 20 september. De locatie is nog geheim.

Yoghurt en smoothies in plaats van drank en drugs. Beeld Eva Plevier
Yoghurt en smoothies in plaats van drank en drugs.Beeld Eva Plevier

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden