PVV: zet Surinaamse zaakgelastigde direct land uit

Nederland moet de Surinaamse zaakgelastigde Chantal Doekhie in Den Haag per direct het land uitwijzen. Dat vindt de PVV.

Redactie
Kamerlid Louis Bontes. Beeld anp
Kamerlid Louis Bontes.Beeld anp

De partij zal vandaag in een debat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken ook pleiten voor een inreisverbod voor alle Surinaamse parlementariërs die voor de omstreden amnestiewet hebben gestemd. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi, die door minister Rosenthal is teruggeroepen uit Paramaribo, moet niet terugkeren naar zijn post zolang Desi Bouterse president van Suriname is, aldus de PVV.

Kamerlid Louis Bontes vindt de maatregelen die het kabinet tot nog toe nam onvoldoende. 'We kunnen als Nederland niet langer tolereren dat Suriname internationale verdragen schendt en de dictatoriale route kiest onder leiding van Bouterse. Ik wil daarom dat het kabinet hardere sancties tegen Suriname treft, die verder gaan dan het opschorten van de ontwikkelingshulp en het tijdelijke terugroepen van de Nederlandse ambassadeur!'

Het kabinet nam eerder maatregelen tegen Suriname, nadat het parlement daar de amnestiewet had aangenomen. Die wet zal er toe leiden dat Bouterse - mocht hij veroordeeld worden voor de Decembermoorden in 1982 - toch vrijuit gaat. Zo is ontwikkelingshulp ter waarde van 20 miljoen euro opgeschort en mogen de verdachten van de Decembermoorden Nederland niet meer in.

Verschillende partijen wilden verder gaan, zo pleitten VVD en PvdA voor economische sancties. Maar die zijn volgens Rosenthal niet mogelijk. De Kamer debatteert vanavond met Rosenthal over maatregelen tegen Suriname. De PVV zal haar voorstellen dan indienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden