Update

PVV zet Kamerlid Louis Bontes uit fractie

Louis Bontes is uit de Tweede Kamerfractie van de PVV gezet. Dat maakte PVV-leider Geert Wilders dinsdagmorgen bekend. Bontes verklaarde eerder op de dag nog te hopen in de fractie te kunnen blijven.

PVV leider Geert Wilders (R) en Tweede Kamerlid Louis Bontes (L) Beeld ANP
PVV leider Geert Wilders (R) en Tweede Kamerlid Louis Bontes (L)Beeld ANP

Geert Wilders noemt de beslissing Bontes uit de fractie te zetten 'een triest moment'. 'Kritiek is prima, dat kan bij PVV iedere dag. Maar via de pers ruzie zoeken en met messen gooien, kunnen we niet waarderen,' zei Wilders na de fractievergadering tegenover BNR Nieuwsradio.

Met zijn acties heeft Bontes 'zichzelf eigenlijk uit de partij gezet'. Wilders toonde zich zeer in zijn wiek geschoten omdat Bontes hem als een 'dictator' zou hebben afgeschilderd en zijn collega's als 'lakeien'. Bovendien kloppen Bontes' verhalen, bijvoorbeeld over de financiën, volgens Wilders helemaal niet.

Bontes blijft als eenmansfractie in de Kamer. Hij zei de kwestie 'heel vervelend' te vinden. 'Ik kreeg van niemand steun' en vindt dat 'pijnlijk'. Maar hij is nog wel zoveel PVV'er, dat hij met de partij zal blijven meestemmen. Volgens hem is er geen politiek probleem. Er zit op politiek vlak 'geen licht' tussen hem en de PVV.

Hij zegt het besluit van de PVV niet te begrijpen. 'Los je de problemen op als je er een kritisch persoon uitgooit?', vroeg hij zich af. Hij zei al eerder in de fractie kritiek te hebben geuit.

PVV niet langer grootste oppositiepartij
Dat de PVV met een lid minder niet meer de grootste oppositiepartij is, maakt Wilders niet uit. Hij verwacht dat de camera's toch wel zullen draaien als hij iets te zeggen heeft. De PVV houdt na het vertrek nog 14 zetels over in de Tweede Kamer, een minder dan de SP.

Dubieuze uitgaven
Bontes stapte onlangs nog uit het fractiebestuur. Hij wilde meer democratie in de partij van Geert Wilders. Ook kon hij zich niet vinden in de financiële gang van zaken in de partij.

Bontes uitte kritiek over dubieuze uitgaven van de partij van ruim 80.000 euro die volgens de regels van de Tweede Kamer onterecht zouden worden uitgegeven. Het gaat om subsidie voor ondersteuning voor de fractie, terwijl er ook een demonstratie van werd bekostigd.

De zaak kwam onder de aandacht nadat bekend werd dat Bontes zijn functie als penningmeester van de PVV had neergelegd. Hij bevestigde in de media dat hij geen verantwoordelijkheid wilde dragen voor uitgaven waar hij geen zicht op had. PVV-leider Geert Wilders zou overal het laatste woord over hebben.

Bontes niet de eerste
Bontes is niet de eerste die met geduvel de fractie voortijdig verlaat bij de PVV. Kort voor de verkiezingen van september vorig jaar stapten de Kamerleden Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven en Jhim van Bemmel uit onvrede uit de PVV-fractie. Eerder dat jaar was Hero Brinkman ook al uit de fractie gestapt omdat hij meer democratie in de partij wilde. Bij de Tweede Kamerverkiezingen verloor de PVV negen zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden