PVV wint vluchtelingendebat in Nederlandse kranten

De PVV komt met het thema 'vluchtelingen' vaker in de media dan andere politieke partijen. Dat blijkt uit een analyse van LJS Nieuwsmonitor, schrijft dagblad Trouw vrijdag.

PVV-leider Wilders deelt flyers uit tegen de komst van een asielzoekerscentrum Beeld anp
PVV-leider Wilders deelt flyers uit tegen de komst van een asielzoekerscentrumBeeld anp

In de vijf grote Nederlandse kranten wordt Geert Wilders' partij veel vaker genoemd dan oppositiepartijen met een vergelijkbare grootte. Overigens is niet gemeten of dat 'in positieve of negatieve context is', maar volgens de onderzoekers bevestigen de cijfers het beeld dat de PVV 'eigenaar' is van het vluchtelingenthema.

Trouw zocht ook uit of media de angstgevoelens bij burgers aanwakkeren, nu de kranten al maanden volstaan met berichten over vluchtelingen. Nederlandse kranten schrijven bijvoorbeeld meer over vluchtelingen sinds de foto van het verdronken Syrische jongetje Aylan in september vorig jaar de wereld over ging.

Volgens de krant ligt in de berichtgeving de nadruk op incidenten, waardoor sneller het beeld kan ontstaan dat er iets mis is. Maar dat is nou eenmaal hoe journalistiek werkt, stelt Nel Ruigrok van Nieuwsmonitor in Trouw. 'Dat zie je bijvoorbeeld aan het feit dat de berichtgeving over vluchtelingen in de verschillende kanten vrijwel dezelfde lijn volgt. Journalisten hanteren dezelfde nieuwswaarde. Aylan, het verzet tegen de komst van azielzoekerscentra, de gebeurtenissen in Parijs en Keulen: het is nou eenmaal nieuws. Bovendien letten journalisten erg op elkaar, bang om een belangrijke scoop of gebeurtenis te missen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden