Update

PVV wil financieringsstop Vrije Universiteit om gebedsruimte

Tweede Kamerleden Harm Beertema en Machiel de Graaf van de PVV willen dat minister Bussemaker (OCW) de subsidie voor de Vrije Universiteit (VU) stopzet, omdat de Amsterdamse universiteit een islamitische gebedsruimte heeft ingericht.

De Vrije Universiteit Beeld anp
De Vrije UniversiteitBeeld anp

Dat staat te lezen in de vragen die het duo van de partij van Geert Wilders heeft ingediend bij de minister. Beertema en De Graaf vinden het 'onwenselijk' dat de Vrije Universiteit een gebedsruimte inricht speciaal voor moslims.

Volgens de Kamerleden faciliteert de VU de scheiding tussen mannen en vrouwen met de gebedsruimte. Heertema en de Graaf vinden dat de instelling daarom moet worden uitgesloten van overheidssteun.

Een dergelijke ruimte zou de integratie 'frustreren,' menen Beertema en De Graaf. De VU moet de gebedsruimte onmiddellijk sluiten, vinden de Kamerleden.

Heertema en De Graaf stellen de vragen naar aanleiding van een artikel op GeenStijl, dat de opening van de nieuwe gebedsruimte aankondigde.

Religieuze symbolen
Volgens de VU gaat het om de heropening van een nieuwe gebeds- en stilteruimte, met een afzonderlijk islamitisch gedeelte. Volgens een woordvoerder van de VU is de stilteruimte niet expliciet religieus gekleurd. 'Het is een algemene ruimte, zonder religieuze symbolen, die door iedereen gebruikt kan worden.' In het islamitische gedeelte van de zaal is wel een Koran aanwezig en kunnen mannen en vrouwen gescheiden bidden. Volgens de VU is er onder islamitische medewerkers en studenten veel vraag naar een gebedsruimte.

De Vrije Universiteit is niet verrast door de Kamervragen van de PVV. 'Wij hebben deze ruimtes al jaren, omdat het past bij het karakter van de VU. Eens in de zoveel tijd roept dat blijkbaar heftige gevoelens op, maar wij kiezen hier bewust voor. Er is veel vraag naar en het past bij het karakter van de VU. Wij zien de reactie van de minister met veel vertrouwen tegemoet.'

Beide Kamerleden willen bovendien van de minister weten of het klopt dat een christelijke gebedsruimte in de universiteit is verplaatst naar de kelder. Dat is volgens een woordvoerder van de VU niet gebeurd: 'Vermoedelijk gaat het over een ruimte die door een externe partij enige tijd werd gehuurd voor lezingen. Door de verbouwing van de gebeds- en stilteruimte is voor die persoon een alternatieve locatie gevonden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden