PVV: 'Werklozen sneller uit Ziektewet'

Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar van de PVV. Foto ANP Beeld
Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar van de PVV. Foto ANP

DEN HAAG - De PVV blijft zich verzetten tegen het kabinetsplan om de duur van de WW bij zieke werklozen in te korten met de periode dat ze in de Ziektewet zitten. Volgens Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar van de PVV moet het minderheidskabinet van VVD en CDA de bezuinigingen maar zien te behalen door werklozen sneller uit de Ziektewet en aan het werk te krijgen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn VVD-collega Matthijs Huizing zeiden woensdag dat ze over een voorstel daartoe van hun gedoogpartner willen nadenken. Eind vorig jaar stuitte minister Henk Kamp (Sociale Zaken) plotseling op twijfel van de PVV over de kabinetsplannen. Nu zou het nog te aantrekkelijk zijn voor werklozen om zo lang mogelijk ziek te blijven, omdat na drie maanden ziekte het recht op WW wordt verlengd met de tijd dat iemand in de Ziektewet zit.

Van Hijum is net als Van den Besselaar van mening dat meer gedaan kan worden om mensen in de Ziektewet weer aan het werk te krijgen. In de Ziektewet zitten zieken die geen vaste werkgever hebben, zoals WW'ers en uitzendkrachten.

Zo stelt de CDA'er dat nu een relatief grote groep mensen vanuit de Ziektewet in de WIA terechtkomt en een uitkering voor (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid krijgt. Dat gebeurt, hoewel het ziekteverzuim onder werknemers met een vaste baas de afgelopen tijd is gedaald, omdat werkgevers financieel worden geprikkeld hen zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Werkgevers zijn verplicht twee jaar lang salaris door te betalen voor ziek personeel en samen met de werknemer te werken aan een re-integratietraject.

Van Hijum en zijn VVD-collega Huizing zeggen uit te kijken naar voorstellen van de PVV over de manier waarop mensen in de Ziektewet beter terug op de arbeidsmarkt kunnen worden gebracht. De twee benadrukken dat beoogde bezuinigingen wel gehaald moeten worden. De CDA'er wijst erop dat door de vertraging van diverse bezuinigingsplannen, waaronder dit voorstel, al gaten op de begroting Sociale Zaken zijn ontstaan. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden