Update

PVV vindt Teeven laks over ontsnapte tbs'ers

De PVV verwijt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) een lakse houding als het gaat om ontsnapte tbs'ers. Tweede Kamerlid Lilian Helder vindt dat de staatssecretaris geen oog heeft voor de veiligheid van de maatschappij. Helder zei dat dinsdag in reactie op de antwoorden op schriftelijke vragen die ze aan Teeven had gesteld over de ontsnapping van een tbs'er vorige week. Die werd weer opgepakt nadat hij geprobeerd had in Rotterdam een juwelier te beroven.

Fred Teeven. Beeld ANP
Fred Teeven.Beeld ANP

Volgens Helder blijkt uit de antwoorden van Teeven dat hij niet bereid is ook maar één extra maatregel te treffen. Zij vindt dat niet door de beugel kunnen. 'De staatssecretaris ziet de verloven vooral als proef voor de tbs'er. Er wordt uitsluitend gekeken naar hoeveel vrijheid een tbs'er aankan.'

Niet nagekomen afspraken
Teeven wijst er in zijn antwoorden op dat de overgrote meerderheid van de verlofbewegingen van tbs'ers zonder incidenten verloopt. 'De verhouding tussen het totale aantal verlofbewegingen en het aantal gevallen van ongeoorloofde afwezigheid bedraagt minder dan 1 promille', schrijft de bewindsman. Het gaat dan meestal ook nog om afspraken die niet helemaal zijn nagekomen en niet om ontvluchtingen met direct gevaar voor de maatschappij. 'Ernstige incidenten doen zich zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten.'

Ontsnapping
Tbs'er Ahmed K. zat vast in de psychiatrische inrichting De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal. Voor welk misdrijf de man is veroordeeld en tbs heeft gekregen, is niet bekendgemaakt door het OM of het ministerie van Veiligheid en Justitie. De verdachte zit sinds zijn aanhouding in een politiecel, voor de poging de juwelierszaak te overvallen.

Geert Wilders reageerde op Twitter woedend over de ontsnapping. 'Weer tbs-er ontsnapt tijdens begeleid verlof. Onaanvaardbaar en levensgevaarlijk. Per onmiddellijk afschaffen dat tbs met verlof!!'.

Lilian Helder. Beeld ANP
Lilian Helder.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden