Update

PVV verzamelt privégegevens van journalisten

De PVV verzamelt privégegevens van journalisten om hen te laten screenen. Daarover berichten de GPD-bladen. De partij vraagt van journalisten ook hun burgerservicenummer (BSN) en overtreedt daarmee volgens deskundigen de wet.

Journalisten moeten van de PVV hun BSN-nummer geven als ze zich aanmelden voor een persconferentie. © ANP Beeld
Journalisten moeten van de PVV hun BSN-nummer geven als ze zich aanmelden voor een persconferentie. © ANP

De PVV vraagt journalisten die zich voor een persconferentie willen aanmelden, hun BSN-nummer te vermelden. Dat gebeurt volgens de partij op verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van partijleider Geert Wilders.

Volgens privacydeskundigen kan het juridisch niet door de beugel. Het opvragen van privacygevoelige gegevens door een politieke partij zou helemaal uit den boze zijn.

Kamervragen
D66 vraagt zich af of het opvragen van het Burgerservicenummer (BSN) van journalisten die persbijeenkomsten van de PVV willen bijwonen geoorloofd is. De partij heeft hierover vandaag Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 zegt 'geschrokken' te zijn van het bericht. Hij vraagt zich af of de handelwijze in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD), mede verantwoordelijk voor de veiligheid van Wilders, laat weten dat het opvragen van het BSN-nummers alleen gebeurt bij besloten persbijeenkomsten van de PVV. En volgens een woordvoerder is het wettelijk toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden