Update

PVV valt over dubbele pas staatssecretaris

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. ANP Beeld
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. ANP

DEN HAAG - De eerste aanvaring tussen de PVV en het door deze partij gedoogde minderheidskabinet van VVD en CDA is een feit. Inzet is het dubbele paspoort van CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zaterdag kwam naar buiten dat ze behalve de Nederlandse ook nog altijd de Zweedse nationaliteit heeft. Veldhuijzen, die sinds vorig weekeinde lid van het CDA is, werd in 1953 geboren in Göteborg. Volgens haar woordvoerder zijn de fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte geïnformeerd over de dubbele nationaliteit, maar stond die haar benoeming niet in de weg.

Wilders zegt dat hij hierover niet is geïnformeerd. Hij heeft als gedoogpartner van het kabinet meegekeken naar de aan te stellen ministers en staatssecretarissen, maar had daarbij geen vetorecht. De PVV vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden. Wilders hield die lijn ook zaterdag vol: hij wil dat Veldhuijzen haar Zweedse nationaliteit opgeeft. In het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring, dat in verband met het herfstreces op dinsdag 26 oktober begint, zal de PVV-leider een motie indienen waarin hij haar oproept dit te doen.

Premier Rutte en staatssecretaris Veldhuijzen willen zich nog niet mengen in de discussie. Ze lieten weten het debat af te wachten.

Bij het vorige kabinet maakte Wilders een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond. ''Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd'', zei hij toen.

Tijdens zijn eerste persconferentie als premier kreeg Rutte donderdag de vraag of Wilders er deze keer geen problemen mee zou hebben gehad als er ook iemand met een dubbele nationaliteit in het kabinet zou komen. ''We hebben er in elk geval geen afspraken over gemaakt'', zei Rutte.

Voor de VVD en het CDA is de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen geen probleem. ''Daarover zijn wij altijd helder geweest'', zei Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van het CDA. Loyaliteit is volgens haar een ingewikkeld begrip. ''Je kunt niet zeggen dat iemand met een dubbel paspoort noodzakelijkerwijs een loyaliteitsprobleem heeft.''

Ook de waarnemend partijvoorzitter van de VVD, Mark Verheijen, vindt het geen kwestie. ''Voor ons in elk geval niet. Ik vind het geen enkel probleem. Ik twijfel niet aan haar loyaliteit aan Nederland.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden