Update

PVV: rol koning beperken tot representatief en ceremonieel

De PVV wil de rol van de Koning drastisch beperken tot een 'representatieve en ceremoniële'. Dat blijkt uit het initiatiefwetsvoorstel dat PVV-leider Geert Wilders vandaag openbaar heeft gemaakt.

Prins Willem-Alexander. © ANP Beeld
Prins Willem-Alexander. © ANP

Wilders wil daarvoor de Koning uit de regering en uit de Raad van State zetten en de rol van het staatshoofd bij de kabinetsformatie geheel afschaffen. Maar het Koningschap, mits gemoderniseerd, moet wel blijven, vindt Wilders. 'De Koning als staatshoofd staat namelijk voor de eenheid van het Koninkrijk.'

'Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de politieke invloed van de Koning', zei Wilders op een persconferentie over zijn wetsvoorstel. Hij benadrukte het belang van de neutraliteit van het staatshoofd. De Koning is voor Wilders een symbool van eenheid en staat als neutraal staatshoofd boven de partijen.

De PVV vindt het ongewenst als Nederland zou veranderen in een republiek. Het doel van het wetsvoorstel is 'de monarchie in stand te houden, maar de (schijn van) politieke invloed van de Koning te minimaliseren'.

'Naar het oordeel van initiatiefnemers is de huidige staatsrechtelijke positie met bijbehorende bevoegdheden van de Koning te sterk geënt op de rol die deze in het verre verleden had', aldus de PVV in het wetsvoorstel.

Ondanks het standpunt van de PVV is er in de Tweede Kamer geen meerderheid om de Koning uit de regering te zetten. De PvdA, die vorige week met een notitie over het Koningschap kwam, is daar niet voor. Ook voor het uit de Raad van State zetten van de Koning is onvoldoende politieke meerderheid. Daarvoor is een grondwetswijziging nodig en dus een tweederdemeerderheid in Tweede en Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden