PVV Purmerend pleit voor kinderpardon, of toch niet?

De gemeenteraad van Purmerend heeft volgende week donderdag een opmerkelijk agendapunt tijdens haar raadsvergadering: een motie voor invoering van een algemeen kinderpardon. Afzender: de PVV.

David van Unen
Soenjoto en Geert Wilders in betere tijden, tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Beeld anp
Soenjoto en Geert Wilders in betere tijden, tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.Beeld anp

Fractievoorzitter Shirley Soenjoto heeft de motie ingediend en wil dat burgemeester Don Bijl er in Den Haag op aandringt dat de asielprocedure teruggebracht wordt naar zes maanden, en een algemeen kinderpardon 'terstond' wordt ingevoerd.

Soenjoto richtte zich tot BNN-presentator Tim Hofman, die na het maken van de documentaire Terug Naar je Eige Land meer dan 250.000 handtekeningen inzamelde voor zo'n pardon. "Vanuit een misschien erg onverwachte hoek willen wij je meedelen achter je actie te staan om het kabinet te verzoeken een generaal kinderpardon uit te voeren", schrijft Soenjoto.

Ruzie
Hofman zette haar brief dinsdag op sociale media. Hij is 'blij en trots' met haar steun, zegt hij tegen persbureau ANP. De vraag is echter met welke PVV Purmerend Hofman precies te maken heeft gehad. Daar is men het binnen de partij zelf namelijk ook niet helemaal over eens.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar werd in eerste instantie een driekoppige PVV-fractie geïnstalleer in de Purmerendse raad. Fractievoorzitter Soenjoto kreeg het echter vrij snel aan de stok met haar collega Nicole Moinat, vooral over de te voeren toon.

Het conflict is zo hoog opgelopen dat er inmiddels twee PVV-fracties in de gemeenteraad van Purmerend zitten, die beiden vinden dat ze de ware partij vertegenwoordigen. Moinat heeft daarin misschien een lichte voorsprong. Landelijk partijleider Geert Wilders sprak zijn steun aan haar uit. Het derde raadslid in Purmerend voegde zich bij Soenjoto. Zij was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Amsterdam is voor
De gemeenteraad van Amsterdam ging Soenjoto in september al voor. Een motie van ChristenUnie-raadslid Don Ceder kreeg steun van negen Amsterdamse partijen, die allen vonden dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, moeten mogen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden