Update

PVV: politie moet boerkadraagster altijd beboeten

De PVV eist dat ook de Amsterdamse politie altijd boetes zal uitdelen aan mensen die een boerka dragen. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van de gedoogpartij stelde dat vandaag in een reactie op uitspraken van de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Die zei in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag dat agenten de situatie, zoals altijd, per geval inschatten en dan kiezen of ze iemand waarschuwen of een bekeuring geven. Maar volgens de PVV moet de politie zich aan de wet houden en die schrijft volgens Van Klaveren straks voor dat een boerkadrager moet worden beboet.

Het Kamerlid heeft de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) schriftelijk opheldering gevraagd over de uitspraken van de korpschef. ,,Wij gaan ervan uit dat er gewoon boetes worden uitgedeeld. De minister heeft ook gezegd dat er gehandhaafd moet worden'', zei Van Klaveren.

Aalbersberg stelde dat het de dagelijkse praktijk is om bij een overtreding te kijken of iemand een bekeuring krijgt of niet. Een moeder bijvoorbeeld die geen kentekenbewijs bij zich heeft en haar kinderen naar school brengt en 200 meter met de auto rijdt, is volgens hem een andere kwestie dan twee mensen uit Maastricht die 3 dagen in Amsterdam zijn en hun papieren niet hebben meegenomen. 'Elke overtreding vraagt op dat moment van een politieman een beoordeling in proportionaliteit. Waarschuw ik of geef ik een bekeuring?'

De Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer moeten zich nog uitspreken over het door het kabinet voorgestelde verbod op gelaatsbedekkende kleding op straat en in gebouwen waar iedereen in mag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden