PVV niet bij debat Almere

Archieffoto Raymond de Roon. Foto ANP Beeld
Archieffoto Raymond de Roon. Foto ANP

ALMERE - Hoewel PVV-lijsttrekker Raymond de Roon de grote afwezige was, domineerde zijn partij gisteravond het eerste lijsttrekkersdebat in Almere.

Van begin tot eind keerden de lijsttrekkers zich gisteren in het Almeerse stadhuis uitdrukkelijk tegen de grote nieuwkomer. ''Als je de straten wilt schoonvegen, moet je gewoon straatvegers aanstellen,'' zei oud-wethouder Frits Huis (Leefbaar Almere) direct al over het PVV-plan stadscommando's aan te stellen.

''Als je de eerste de beste gelegenheid om iets te zeggen over Almere niet grijpt, dan duik je en dan ben je bang,'' zei D66-lijsttrekker Cocky Kuipers. ''Ik vrees dat ze er straks in de gemeenteraad ook niet zullen zijn, lijfelijk, in hun geest en in hun liefde voor Almere.''

Dat de PVV in die stad massale steun krijgt, staat wel vast. Uit een peiling van dagblad Almere Vandaag bleek deze week dat de partij van Geert Wilders kan rekenen op zestien procent van de stemmen.

Daarmee zou de partij even groot worden als de VVD. Alleen de PvdA zou met achttien procent meer stemmen binnenhalen, al zou die partij dan nog steeds de grote verliezer zijn, want in 2006 kreeg de PvdA nog 27,5 procent.

'Een beetje typisch' noemde organisator Kleurrijk Almere de absentie van de PVV. Kleurrijk Almere is een platform van allerlei organisaties uit het maatschappelijk middenveld die zich inspannen voor meer diversiteit. En dan ontliep De Roon ook nog cabaretière en pauzenummer Jetty Mathurin, die de lijsttrekkers wilde aftasten met een dikke knuffel.

Over bijna alle punten waren de partijen het veelal eens. De grootste onenigheid kwam pas aan het licht toen de lijsttrekkers werd gevraagd of ze bereid waren na de verkiezingen met de PVV een gemeentebestuur te vormen.

D66, GroenLinks en de PvdA sloten die mogelijkheid pertinent uit. CDA en Leefbaar Almere verwachten van de PVV eerst de garantie dat ze de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs zullen eerbiedigen. ''Samenwerking lijkt me buitengewoon ingewikkeld,'' zei CDA-lijsttrekker en wethouder Martine Visser.

''De VVD sluit niemand uit, ook de PVV niet,'' zei VVD-lijsttrekker Arno Visser. Eerder in het debat kreeg hij nog de handen op elkaar met zijn pleidooi voor 'een hard beleid met een hart'. ''Niemand wil dat met de stad ook de onveiligheid groeit,'' zei Visser. ''Als we niet af en toe hard ingrijpen, wordt het asociaal.''

''Ik vind dat het woord PVV nu wel genoeg gevallen is,'' mopperde ten slotte een toehoorder vanuit het publiek. ''Dat komt mooi uit,'' zei de gespreksleider. ''De tijd is op.'' BART VAN ZOELEN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden