PVV: motie van wantrouwen tegen 'extremistische eurofiele kabinet'

Het regeerakkoord staat op gespannen voet met de grondrechten van Nederlandse burgers en het kabinet laat de belangen van de Europese Unie zwaarder wegen dan die van haar onderdanen. Dat zei PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marcel de Graaff vandaag in de Eerste Kamer. Hij diende namens zijn fractie een motie van wantrouwen in.

Jeroen Visser
(VLNR) Minister van Onderwijs Jet Bussemaker, minister van Veilgheid en Justitie Ivo Opstelten, vicepremier Lodewijk Asscher, premier Mark Rutte, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Kamp in de Eerste Kamer tijdens de algemene beschouwingen. Beeld anp
(VLNR) Minister van Onderwijs Jet Bussemaker, minister van Veilgheid en Justitie Ivo Opstelten, vicepremier Lodewijk Asscher, premier Mark Rutte, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Kamp in de Eerste Kamer tijdens de algemene beschouwingen.Beeld anp

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat in de Senaat een motie van wantrouwen tegen een kabinet is ingediend. De Tweede Kamerfractie van de PVV had bij het debat over de regeringsverklaring ook al een motie van wantrouwen ingediend.

PVV-fractieleider De Graaff fulmineerde tijdens zijn spreekbeurt tegen het kabinet. Volgens hem is het kabinetsbeleid schadelijk voor de economie. Zo laat het kabinet 'willens en wetens de werkloosheid oplopen'.

Daarnaast loopt 'dit extremistische eurofiele kabinet' volgens De Graaff 'aan de hand van EU-president Herman Van Rompuy de afgrond in'. Verder ziet de PVV-fractievoorzitter een kabinet met 'ex-krakers en lieden die filosoferen over het verbieden van politieke partijen in het buitenland', geleid door een premier die 'al zijn principes overboord heeft gezet'.

De Eerste Kamer debatteert vandaag met het kabinet over de regeringsverklaring en de kabinetsplannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden