PVV kan garen spinnen bij Nyferrapport

Foto ANP

DEN HAAG - De publicatie van het Nyfer-rapport over de kosten van immigratie kan PVV'er Geert Wilders in de kaart spelen. Zijn favoriete thema staat in één klap weer op de agenda.

Hij zei het plechtstatig, met de air van iemand die vindt dat hij het morele gelijk aan zijn zijde heeft. ''Wij houden geen boekhouding bij van groepen in de samenleving. We zijn niet geïnteresseerd in wat een Fries kost, iemand met blauwe ogen, of een gehandicapte.''

Toenmalig PvdA-minister Eberhard van der Laan (Integratie) weigerde september 2009 een waslijst aan vragen van de PVV te beantwoorden over de kosten die de immigratie van niet-westerse allochtonen met zich meebrengen. ''De aanwezigheid van allochtonen laat zich niet reduceren tot een simpele optel- en aftreksom langs de meetlat van de euro'', zei de PvdA¿er, ook namens de rest van het kabinet.

Nu, ruim anderhalf jaar later en drie weken voor de verkiezingen, liggen de cijfers er toch. Onderzoeksbureau Nyfer becijferde op verzoek van (en betaald door) de PVV de 'budgettaire effecten' van immigratie van niet-westerse allochtonen. Het bedrag, volgens een sobere berekening 7,2 miljard euro per jaar, is hoog genoeg om vele tongen in beroering te brengen. De PVV vermenigvuldigde het bedrag meteen na uitkomst van het rapport nog eens met tien om de kosten van het komende decennium uit te drukken en kwam tot een duizelingwekkende 72 miljard euro. Daarbij vergeleken vallen de veelbesproken bezuinigingen van 30 miljard die nodig zijn om de overheidsfinanciën gezond te houden bijna in het niet.

De kans is daarom groot dat het Nyferonderzoek een rol gaat spelen in de verkiezingsdebatten die juist deze week een aanvang nemen. Wilders beet het spits af met de stelling dat de bevindingen van Nyfer ¿schokkend¿ zijn en in financieel opzicht rampzalig. D66-leider Alexander Pechtold koos subiet de tegenaanval door te zeggen dat mensen niet als kostenpost mogen worden gezien. Anderen zullen de komende dagen ongetwijfeld volgen.

Voor Wilders is het rapport een geschenk uit de hemel. Hij zal de publicatie aangrijpen om zijn favoriete thema weer op de agenda te krijgen in een poging kiezers terug te winnen.

De afgelopen maanden zakte de PVV steeds verder weg in de peiling. Wat hem vooral parten speelt, is dat niet immigratie en integratie, maar de penibele financieel-economische situatie van ons land centraal staat in het debat. Op dat onderwerp scoort Wilders aanzienlijk slechter dan zijn directe concurrent, Mark Rutte van de VVD. Met de cijfers van Nyver in zijn achterzak kan Wilders zijn politieke opponenten bestoken met een onderwerp dat, ook beladen is gezien de eerdere reacties van het kabinet Balkenende-IV.

Onderzoeksbureau Nyfer realiseert zich dat de berekening van de economische effecten van immigratie gevoelig ligt. Toch kiest het bureau - ooit uit onvrede opgericht door Eduard Bomhoff, de latere LPF-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het eerste kabinet Balkenende - ervoor die rekensom te maken. De discussie is niet gediend bij onwetendheid over kosten en baten, aldus de verantwoording. Maar het simpele cijfer van 7,2 miljard per jaar kan in de verkiezingscampagne nog een heel eigen leven gaan leiden. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden