PVV'ers klagen partij aan wegens slechte behandeling

Twee medewerkers van de PVV hebben rechtszaken aangespannen tegen de partij wegens slechte behandeling in de Tweede Kamerfractie. Ze proberen deze maand via de rechter hun gelijk te halen en claimen daarbij schadebedragen van ten minste 328.000 euro en 221.000 euro.

De PVV-fractie, waar de werkdruk volgens medewerkers na de verkiezings-nederlaag in 2012 enorm is opgelopenBeeld ANP

Inmiddels zijn er als gevolg van hun klachten twee controles geweest door de arbeidsinspectie. Daarbij is vastgesteld dat de Arbeidstijdenwet wordt overtreden door de PVV-fractie. De inspectie heeft geconcludeerd dat 'werktijden en werkzaamheden niet zijn vastgelegd'. De dienst doet nog verder onderzoek en heeft nieuwe inspecties aangekondigd.

Bij een van de twee medewerkers heeft zowel een arbo-arts als een huisarts werkoverbelasting vastgesteld. Hun diagnose spreekt van 'werkgerelateerde arbeidsongeschiktheid' door 'disproportionele druk'.
De PVV heeft op vragen over de kwestie niet gereageerd.

Roof uit partijkas
De rechtszaken zijn opmerkelijk, omdat eerder de voormalig woordvoerder van Geert Wilders, Michael Heemels, heeft aangegeven dat 'stress en werkdruk' zijn drank- en drugsgebruik aanwakkerden. Hij roofde uiteindelijk zelfs 176.000 euro uit de partijkas.

Zo zouden er 'nog vijftien' PVV'ers zijn die de afgelopen drie jaar enige tijd vanwege de werkdruk en -sfeer ziek thuis hebben gezeten.

Uit de documenten blijkt dat in arbeidscontracten een 'geheimhoudingsplicht' is opgenomen, waarin staat dat het PVV'ers verboden is om onderling over hun 'salaris en andere arbeidsvoorwaarden' te praten. "Overtreding kan leiden tot strafrechtelijke vervolging."

De rechtbankdocumenten in de zaak tegen de PVV, die in het bezit zijn van deze krant, geven een zeldzaam inkijkje in het gesloten bolwerk dat de partij doorgaans vormt.

De twee zeggen loyale werknemers te zijn, overtuigd van de ideologie van de PVV. Het is de werksfeer en -druk waartegen ze te hoop zeggen te lopen.

Zo verhevigen de klachten voor de twee als de partij de verkiezingen van 2012 verliest. In één klap raakt de fractie negen zetels kwijt. Binnen de partij moet hetzelfde werk met minder mensen worden gedaan.

Lang laten de twee geen klachten merken, stellen ze. Zo draait een van de twee PVV'ers anderhalf jaar dubbele diensten, net als meerdere weekenddiensten achter elkaar. Er staat echter contractueel niets van die verplichtingen vastgelegd in het contract voor veertig uur per week.

Als de PVV'er - sinds 2011 in dienst - dit toch eens aan de orde stelt bij de directeur bedrijfsvoering, volgt een 'afwimpeling', staat te lezen in de rechtbankstukken. De medewerker verwijt partijleider Geert Wilders 'weg te kijken'.

Allergisch
Als de PVV'er tot een oplossing probeert te komen met hulp van de vakbond, zou deze 'de oren zijn gewassen' over hoe de PVV'er het 'in godsnaam in het hoofd had durven halen om een vakbond te contacteren'.

Ook zou gezegd zijn dat men bij de PVV 'allergisch' is voor 'het woord vakbond' en dat 'dat woord hier niet meer mag vallen' als de PVV'er 'hier tenminste wil blijven werken'. 'Blanke slavernij in Nederland anno 2016: het speelt zich allemaal af op de hermetisch gesloten fractie aan het Binnenhof,' is te lezen in de rechtbankverklaringen.

De andere PVV'er bleef naar eigen zeggen 'slechts door de medicatie' op de been, terwijl hij kampte met 'suïcidale gedachten'. Sollicitaties buiten de deur zouden vruchteloos zijn gebleven door 'het stigma' PVV'er te zijn.
Het tweetal zit thuis in afwachting van het oordeel van de rechter en wil niets toelichten.

Uit de rechtbankstukken spreekt zeker niet alleen rancune. De PVV is nog steeds hun partij, maar niet ten koste van alles. "Liever werkloos, dan mijzelf ziek laten maken door de PVV."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden