PVV'er Bontes: 'Uiteindelijk beslist Geert over álles'

Opnieuw doet PVV'er Louis Bontes een boekje open over de fractiediscipline binnen zijn partij. In een interview met NRC Handelsblad zegt Bontes dat een discussie over de koers binnen de PVV niet mogelijk is. Kamerleden durven zich niet uit te spreken omdat ze afhankelijk zijn van partijleider Geert Wilders.

Links PVV'er Louis Bontes naast Geert Wilders in de rechtbank tijdens een kort geding tegen de staat om het Europees noodfonds tot na de verkiezingen uit te stellen, mei 2005. Beeld ANP
Links PVV'er Louis Bontes naast Geert Wilders in de rechtbank tijdens een kort geding tegen de staat om het Europees noodfonds tot na de verkiezingen uit te stellen, mei 2005.Beeld ANP

Bontes stapte vorige week uit het fractiebestuur, waarin verder Wilders, Fleur Agema en Martin Bosma plaatsnemen. Bontes wilde niet langer als penningmeester verantwoordelijkheid dragen voor uitgaves waar hij zelf geen zicht op heeft. Fractiesubsidies bedoeld voor Tweede Kamerwerk zouden worden gebruikt voor partijactiviteiten. Hij pleit sindsdien openlijk voor meer transparantie en democratie binnen de PVV.

In de NRC duidt hij echter waarom dat niet gemakkelijk zal zijn: 'Het is geen prettige omgeving. Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft. Over wezenlijke dingen wordt bij ons nooit gesproken. Hoe zien we de toekomst, hoe besluiten we dingen?' Inhoudelijk overleg vindt wel plaats, zegt Bontes, maar het laatste woord is altijd aan Wilders. 'Uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles.'

Hij benadrukt in de krant dat hij er niet op uit is om Wilders publiekelijk af te vallen. 'Mensen zien dit als een gecoördineerde campagne, een verraad van Geert. Dat is absoluut niet zo. Ik heb juist goede bedoelingen. Ik wil de partij steviger maken, transparanter.'

De PVV is het beginstadium voorbij, afgevaardigden zetelen in de Eerste en Tweede Kamer, de provinciehuizen, het Europees Parlement en enkele gemeenten, maar de partij blijft volgens Bontes 'los zand'. 'Eigenlijk is er geen partij', aldus Bontes. Een democratiseringsslag is volgens hem nodig om te kunnen doorgroeien en een serieuze rol te kunnen spelen in het landsbestuur. PVV-leider Wilders wilde tegen NRC niet reageren.

Bontes niet eerste dissident
De lijst van PVV-dissidenten is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Eerder ging Hero Brinkman Bontes voor in een poging de partij te democratiseren. Toen zijn inspanningen op niets uitliepen, koos hij er in maart vorig jaar voor om de PVV te verlaten en een eigen partij te beginnen (overigens zonder succes).

Bij de presentatie van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar werd Wilders overvallen door twee van zijn fractieleden die hem publiekelijk aanvielen. Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven kaapten zijn perspresentatie om ter plekke de vuile was buiten te hangen. Net als Bontes nu hekelden zij het gebrek aan inspraak. Voor het verkiezingsprogramma hadden zij onderaan het kruisje moeten tekenen, beweerden zij.

Ook verschillende Provinciale Statenleden en gemeenteraadsleden zijn uit de partij gezet of zelf opgestapt. Het voormalige Haagse raadslid Arnoud van Doorn werd na zijn avontuur bij de PVV een van de grootste criticasters van de partij en bekeerde zich tot de Islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden