PVV-blok begint scheuren te vertonen

De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft opnieuw een lid verloren. Joram van Klaveren stapte vrijdag uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Zijn collega Roland van Vliet ging hem gisteren voor.

PVV-fractie in de Tweede Kamer.Louis Bontes, van de Groep Bontes, zit achterin het PVV vak Beeld ANP
PVV-fractie in de Tweede Kamer.Louis Bontes, van de Groep Bontes, zit achterin het PVV vakBeeld ANP

Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid. Ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag zou zijn opgestapt.

De maatschappelijke en politieke druk tegen Wilders neemt intussen steeds verder toe. Ook het kabinet keerde zich vrijdag openlijk tegen Wilders en diens opmerkingen. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vrijdag het optreden van de PVV-leider tijdens de verkiezingsavond 'een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis'. Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken.

Wie bang is geworden na de taferelen bij de PVV-bijeenkomst, moet weten dat de rechtsstaat hen beschermt, verzekerde Asscher. Hij beschouwt de uitlatingen van Wilders als discriminerend. Of de PVV'er haat heeft gezaaid, is aan de beoordeling van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM liet weten dat er veel aangiften tegen Wilders bijkomen en dat de website politie.nl duizenden meldingen van discriminatie ontvangt.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet één positief aspect aan de gebeurtenissen, namelijk dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen over de uitspraken van Wilders. Marokkaanse Nederlanders, voegde de bewindsman vrijdag na het kabinetsberaad toe, zijn net zo Nederlands als ik en u.

Op lokaal niveau heeft in beide gemeenten waar de Partij voor de Vrijheid aan de verkiezingen meedeed, Den Haag en Almere, de VVD openlijk afstand genomen van het optreden van de PVV-leider. De liberalen willen niet met de PVV samenwerken zolang de partij geen afstand van Wilders' uitspraken neemt. Dat komt overeen met het standpunt dat premier Mark Rutte eerder innam.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden