PvdD wil protocol voor gestrande zeedieren

De overheid moet een protocol opstellen voor de omgang met gestrande zeezoogdieren. Dat vindt de Partij voor de Dieren.

De overleden bultrug.Beeld ANP Communique

'Het is triest en zorgelijk dat de reddingspogingen zo gefrustreerd zijn, bij gebrek aan een adequaat overheidsprotocol, terwijl er zoveel deskundigen klaarstonden om de helpende hand te bieden', zei PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme zondag.

In het protocol zou bijvoorbeeld moeten staan dat het karkas van een aangespoeld zeedier, zoals dat van bultrug Johannes, in principe moet blijven liggen waar het ligt. Dan dient het als voedsel voor andere dieren.

De partij pleitte al eerder voor een dergelijke regeling. Die ontbrak ook in het geval van orka Morgan, die in juni 2010 verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee. De rechter moest er vorig jaar aan te pas komen om te beslissen over het lot van de orka. Dierenactivisten wilden dat zij naar zee zou terugkeren. Deskundigen zeiden dat dat niet mogelijk was. Uiteindelijk ging Morgan naar een zeezoogdierpark op Tenerife.

Teruggezet
Bultrug Johannes had zeker in zee teruggezet kunnen worden. Dat zeiden natuurbeschermers vandaag op een persconferentie in Den Helder. Zij wilden de afgelopen 24 uur de op het eilandje De Razende Bol bij Texel gestrande walvis redden. Onder hen zijn Lenie 't Hart en natuurorganisatie Sea Shepherd.

Volgens de natuurbeschermers ging het om een jong en relatief licht dier. 't Hart (oprichtster zeehondencentrum Pieterburen) en Sea Shepherdvoorman Geert Vons zeggen dat zij meermalen hun hulp hebben aangeboden, maar dat de overheid niet was te vermurwen. De overheid heeft zich door de verkeerde experts laten voorlichten, menen zij.

André van Gemmert, medewerker van 't Hart, en walvisdeskundige Laura Lanta van Aysma, zijn zondagochtend per boot naar de bultrug gevaren en constateerden dat het dier dood was. Zij zagen drie verdachte gaten in de rug van de walvis en vragen zich af of er monsters zijn genomen. Ook vertoonde het beest verwondingen aan de staart. De schipper van de boot heeft een proces-verbaal gekregen wegens het negeren van het gebiedsverbod.

Ooggetuigen hebben gemeld dat er zaterdagavond mensen bij Johannes zijn geweest. Zij hebben vanaf de dijk in Den Helder een schip en een rubberboot waargenomen, waarop zich vier 'mannen in witte pakken' bevonden. Deze ploeg werd vanuit de lucht geassisteerd door drie helikopters die de plek waar de bultrug ligt met schijnwerpers hebben belicht, aldus de getuigen zondag. 't Hart en de haren vermoeden dat de mannen in witte pakken bij de bultrug zijn geweest voor een tweede euthanasiepoging.

Rapport
Lenie 't Hart had zondag zelf nog naar De Razende Bol willen varen om Johannes te zien. De boetes die op overtreding van het gebiedsverbod staat, zijn haar en potentiële schippers te hoog. De verzamelde bultrugbeschermers willen een rapport opstellen om de ervaringen met Johannes te evalueren. Dit rapport moet soortgelijke situaties in de toekomst helpen voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden