PvdA: Zuidas-project opnieuw bekijken

AMSTERDAM - De overheid moet gaan onderzoeken hoe zij het prestigieuze Zuidas-project in Amsterdam alleen kan gaan realiseren. Dat zei PvdA-gemeenteraadslid Bouwe Olij dinsdag. Volgens de huidige plannen zouden de gemeente Amsterdam en het Rijk samen met het bedrijfsleven optrekken. De Amsterdamse PvdA komt met het voorstel na berichten dat private partijen die zouden meebetalen aan het project, de voorwaarden onaantrekkelijk zouden vinden.

Volgens diverse media stelt de zakenbank Credit Suisse First Boston in een geheim rapport zelfs dat het huidige voorstel van de gemeente daardoor niet haalbaar is.

''Als je niet wil, dan wil je niet. Het houdt een keer op'', aldus Olij over de opstelling van de marktpartijen. ''Je moet voorbereid zijn op een situatie waarin de overheid het alleen doet. Daarom moet je nu al gaan kijken of dat financieel haalbaar is. Ik denk dat het kan.''

Langs de zuidkant van de ringweg A10 rond Amsterdam moeten de komende jaren enkele miljoenen vierkante meters aan kantoren, woningen en andere gebouwen verrijzen. Wegen en spoorwegen moeten ondergronds komen te liggen. Aan dat alles hangt een prijskaartje van circa 2 miljard euro.

De nog op te richten Zuidas Onderneming moet het project gaan realiseren. De gemeente en het Rijk willen beide twintig procent van die onderneming in handen hebben. De overige zestig procent waren ze van plan te veilen onder acht marktpartijen, waaronder ING Real Estate, Schiphol Group en Rabobank.

De gemeente Amsterdam kon vooralsnog niet reageren op de opstelling van de private partijen of het rapport van Credit Suisse First Boston. (ANP)

Gemeenteraadslid Bouwe Olij wil onderzoeken of de overheid de kar zelf kan trekken in de Zuidas (Foto ANP) Beeld
Gemeenteraadslid Bouwe Olij wil onderzoeken of de overheid de kar zelf kan trekken in de Zuidas (Foto ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden