PvdA zet Merkies uit Europese delegatie

De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement. De overige twee PvdA-Europarlementariërs Thijs Berman en Emine Bozkurt hebben bij het PvdA-partijbestuur een verzoek ingediend om het lidmaatschap van Merkies te beëindigen. Zij willen met hun tweeën verdergaan.

De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement. Beeld ANP
De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement.Beeld ANP

Dat maakten Berman en Bozkurt vanmiddag bekend. Ook is de samenwerking met onmiddellijke ingang opgeschort, zo is na een gesprek met Merkies besloten. Merkies heeft volgens Berman en Bozkurt bestaande afspraken over financiële bestedingen geschonden, waardoor er onvoldoende vertrouwen is voor verdere samenwerking.

Het duo wijst op de declaratie van de kosten van twee advocatenkantoren die Merkies eind 2013 bijstonden in een kort geding tegen het PvdA-partijbestuur. Die kosten, ruim 31.000 euro, zijn door Merkies buiten medeweten van de PvdA-delegatie bij het Europees Parlement gedeclareerd. Ze kwamen ten laste van het budget van de delegatie dat voor personeelskosten wordt gebruikt, aldus Berman en Bozkurt.

Berman heeft de leider van sociaaldemocratische fractie, waar de PvdA onder valt, en de voorzitter van het Europees Parlement op de hoogte gebracht van het besluit.

Zo snel mogelijk advies
Het partijbestuur van de PvdA heeft het verzoek van Berman en Bozkurt inmiddels in beraad genomen, aldus een woordvoerder. De commissie integriteit wordt gevraagd om zo snel mogelijk advies uit te brengen. Mocht kloppen wat Berman en Bozkurt Merkies verwijten, dan heeft zij tegen de afspraken van de PvdA-Europarlementsdelegatie in gehandeld, zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden