PvdA wil vrijheid bijzonder onderwijs inperken

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil de Grondwet aanpassen zodat ieder kind gelijke kansen op goed onderwijs krijgt.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Volgens Lodewijk Asscher staat de kansengelijkheid 'gigantisch onder druk'. Beeld anp
Volgens Lodewijk Asscher staat de kansengelijkheid 'gigantisch onder druk'.Beeld anp

Daarbij wil Asscher scholen verplichten ieder kind te accepteren, ook als de leerling of de ouders een andere levensovertuiging huldigen dan de school.

Volgens Asscher staat de kansengelijkheid 'gigantisch onder druk' en wordt het daarom hoog tijd het honderd jaar oude artikel 23 van de Grondwet te herschrijven. Scholen worden verplicht elke leerling te accepteren, zolang ouders en kinderen de grondslag van de school respecteren.

Daarnaast wil Asscher in de Grondwet opnemen dat onderwijs niet alleen een recht is maar ook voor leerplichtige kinderen kosteloos moet zijn.

Moeilijker maken
Met die toevoeging wil hij ouders en gemeenten beter wapenen tegen scholen die nu via een hoge, zogenaamd 'vrijwillige' ouderbijdrage kinderen uit armlastige gezinnen ontmoedigen zich in te schrijven.

In het voorstel van de PvdA-leider blijft het mogelijk voor ouders om met overheidsgeld een school op een al dan niet religieuze grondslag te stichten.

In progressieve en liberale kringen gaan regelmatig stemmen op om dit zogeheten bijzonder onderwijs helemaal af te schaffen, maar die maatregel gaat Asscher te ver. Volgens hem heeft de gelijke bekostiging van het bijzonder onderwijs naast openbare scholen waarde en moet eenheidsworst worden vermeden.

Wel wil hij het moeilijker maken voor bijvoorbeeld orthodox-christelijke of islamitische scholen om de vrijheid van onderwijs als 'smoesje' te gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om thema's als homoseksualiteit of de Holocaust. "De Grondwet is nu niet kinderen en ouders tot steun, maar een 'bemoei je er niet mee'-bord," stelt Asscher.

Acceptatieplicht
In de vorige kabinetsperiode lag er een wetsvoorstel om de acceptatieplicht in te voeren, maar dit belandde in de aanloop naar de verkiezingen in de ijskast. Asscher kondigt aan dit voorstel nieuw leven in te willen blazen en hoopt daarbij op steun van D66, VVD, GroenLinks en SP.

Tegelijkertijd hoopt hij dat christelijke partijen, die nooit hebben willen weten vaan de aanpassing van artikel 23, serieus naar zijn voornemen willen kijken. Asscher: "Artikel 23 moet niet gaan over de scholen, maar over kinderen."

De 'vrijwillige' ouderbijdrage in Amsterdam

Wethouder Marjolein Moorman (PvdA, onderwijs) onderzoekt of ze subsidie kan weigeren aan scholen die een ouderbijdrage hoger dan 225 euro per jaar vragen.

De wethouder wil dat scholen die een te hoge bijdrage vragen, niet meer in aanmerking kunnen komen voor bepaalde gemeentelijke subsidies die kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld vak­leerkrachten cultuur, hoogbegaafdheidbegeleiding of conciërges.

Eerder dit jaar spraken basisscholen onderling een maximumtarief af voor de vrijwillige ouderbijdrage. Dat zou 225 euro moeten zijn, zodat ook minder kapitaalkrachtige ouders het nog kunnen opbrengen. Toch zijn er scholen in de stad die zich hieraan onttrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden