PvdA wil vliegende brigades voor zwakke scholen

DEN HAAG - Er moeten weer vliegende brigades van ervaren schoolleiders en leraren komen om zwakke scholen er weer bovenop te helpen. Dat zal Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) deze week voorstellen.

Scholen die volgens de Onderwijsinspectie beneden de maat presteren, moeten door deze brigades geholpen worden om hun zaken zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen, stelt het Kamerlid woensdag in het AD.

Vliegende brigades bestonden tot 2002 in de grote steden, maar werden afgeschaft omdat andere gebieden er geen recht op hadden, licht Depla toe. In 2005 veegde de toenmalige CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs een voorstel om ze weer leven in te blazen, van tafel.

Ten onrechte, zegt Depla. Hij hoort van bestuurders van grote scholen dat ze soms niet weten wat ze moeten doen om binnen twee jaar de school weer uit het slop te halen.

Hij wil dat scholen het aanbod krijgen er vrijwillig gebruik van te maken. Als de inspectie na een jaar terugkomt en het blijkt dat het niet beter gaat, kan zij altijd vragen waarom de school deze hulp niet heeft ingeschakeld.

Coalitiepartners CDA en ChristenUnie vinden het prima als ervaren schoolleiders en leraren zwakke scholen op vrijwillige basis uit de brand proberen te helpen. Zij zien echter geen stimulerende taak voor de Tweede Kamer weggelegd. ''Er is al een hulptraject vanuit de Onderwijsinspectie'', zegt Arie Slob van de ChristenUnie.

Depla vindt ook dat zwakke scholen die te maken krijgen met leegloop van leerlingen en die vrijwillig meewerken aan een verbeterplan, niet meteen het jaar daarop financieel moeten worden gekort. In plaats daarvan stelt hij voor ze onder curatele te plaatsen en zo het bestuur te controleren. (ANP)

PvdA-kamerlid Staf Depla hoort van bestuurders van grote scholen dat ze soms niet weten wat ze moeten doen om binnen twee jaar de school weer uit het slop te halen. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.