PvdA wil verder onderzoek naar illegale prostitutie in Airbnb

Jaarlijks wordt een enkele keer ontdekt dat er in een via Airbnb verhuurde ruimte illegale prostitutie heeft plaatsgevonden.

Het is niet bekend hoe vaak het fenomeen werkelijk plaats vindt. Beeld anp

'We zien het ongeveer één a twee keer per jaar", aldus locoburgemeester Eric van der Burg. De bestuurder specificeerde niet of het illegale sekswerk plaats vindt in een verhuurde woning terwijl de bewoners met vakantie zijn. Het kan ook gaan om commercieel verhuurde appartementen met de benodigde vergunningen, die soms ook op Airbnb staan.

De PvdA had gevraagd om deze informatie tijdens een debat over illegale prostitutie in de stad. Raadslid Dennis Boutkan vreest namelijk dat het fenomeen misschien klein begint, maar zonder aandacht snel uitgroeit tot een nieuwe vorm van illegale prostitutie.

Thuisprostitutie
Momenteel heeft de gemeente de handen vol aan het bestrijden van illegale seksuele handelingen in massagesalons en de thuisprostitutie in woningen of hotels. Een pact met Koninklijke Horeca Nederland waarbij aangesloten hotels signalen van illegale prostitutie vaker zouden melden bij de gemeente, heeft overigens weinig uitgehaald, zei Van der Burg. Hij voelt dan ook niet veel voor speciale afspraken hierover met de aanbieders van vakantiewoningen in de stad.

Het raadslid benadrukt dat er nu alleen een beeld is van sekswerk via vakantieverhuurplatforms als die gesnapt zijn. Het is niet bekend hoe vaak het fenomeen werkelijk plaats vindt. Het raadslid wil via schriftelijke vragen verder uitzoeken hoe groot het probleem is.

Lees ook: Van der Laan stuurt 'mystery guests' naar massagesalons

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden