PvdA wil verbod op vakantieverhuur in Amsterdam

De PvdA wil een verbod instellen op vakantieverhuur in de stad, bijvoorbeeld via Airbnb. Het is voor het eerst dat een partij hiervoor pleit.

De PvdA wil een verbod instellen op vakantieverhuur in de stad, bijvoorbeeld via Airbnb. Beeld anp

De grootste oppositiepartij heeft het verbod opgenomen in haar verkiezingsprogramma, dat woensdag uitkomt. "Het is gewoon klaar," zegt lijsttrekker Marjolein Moorman.

"We geven enorm veel geld uit aan handhaving van illegale verhuur, maar we krijgen de overlast niet onder controle. Ondertussen zorgt vakantieverhuur voor hogere huizenprijzen, zonder dat het de stad iets oplevert."

Het verbod geldt voor verhuur van volledige woningen, zoals ook in Berlijn van kracht is. Bed & breakfast, waarbij een deel van het huis wordt verhuurd, mag wel.

Brug te ver
De PvdA is de eerste die een verbod in het programma heeft staan. Andere partijen pleiten wel voor hardere maatregelen en een beperking van de maximale verhuur tot dertig dagen per jaar, maar een verbod is een brug te ver. Bovendien is onduidelijk hoe zo'n verbod eruit ziet en of dat standhoudt.

Moorman is er van overtuigd dat gemeentelijke verordeningen hierbij uitkomst kunnen bieden. "Steden gaan zelf over vakantieverhuur."

De ontwikkelingen op de Amsterdamse huizenmarkt vormen een van de belangsrijkste verkiezingsthema's: de betaalbaarheid staat onder druk, de vraag is in alle segmenten groter dan het aanbod en grote groepen vallen hierdoor buiten de boot.

Huizen bouwen
Partijen willen daarom veel meer huizen bouwen. VVD ambieert tienduizend woningen per jaar, D66 50.000 in vier jaar en GroenLinks 75.000 in tien jaar.

De PvdA kijkt verder vooruit en streeft naar 120.000 nieuwe woningen in de periode tot 2030. Gemiddeld bestaat een Nederlands huishouden uit twee personen, dus dit betekent dat Amsterdam in 13 jaar tijd uitbreidt met een stad als Eindhoven.

Volgens Moorman moet dit zoveel mogelijk gebeuren binnen de huidige stadsgrenzen. Dit hoeft wat haar betreft niet te betekenen dat we op elkaars lip komen te zitten. "In Zuidoost is bijvoorbeeld veel te ruim gebouwd, waardoor een gevoel van onveiligheid ontstaat. Ook in Noord en Nieuw-West kunnen we dichter op elkaar bouwen, in samenhang met de openbare ruimte."

De stadsgrenzen zijn niet heilig. "We zijn wel voorzichtig met het groen om de stad, maar niet dogmatisch. Groen kan meer waarde krijgen als daar ook wordt gewoond."

De PvdA wil dat 40 procent van de nieuwbouw in de sociale sector valt, 40 procent in de middeldure koop en huur en 20 procent voor de vrije sector.

Binding met de stad
Huurders moeten weer, net als lang geleden, aantonen dat ze een binding hebben met de stad; opleiding, werk of familie. Kopers moeten ook echt in het huis gaan wonen, om de invloed van beleggers op de huizenmarkt te beperken.

De PvdA wil dat de gemeente een grote rol gaat spelen in het creëren van nieuwe banen. In totaal moeten er 10.000 arbeidsplaatsen bijkomen, grotendeels bij de lokale overheid. En dat in een tijd waarin de gemeente juist slagvaardig en flexibel wil zijn.

"Bij ambtenaren denken mensen vaak aan werknemers die papieren invullen en niet aan onze reinigers die de straten schoonmaken. Wij willen meer handhavers, klassenassistenten en reinigers in dienst nemen."

Volgens Moorman zijn de kosten van al deze nieuwe ambtenaren op te vangen door de gemeente. "Maar de financiële doorrekening volgt nog."

Lees de reactie van wethouder Ivens: verbod op vakantieverhuur is onmogelijk

Punten uit het programma:

* Amsterdammers met een inkomen tot 50.000 euro kunnen met korting en hulp van de gemeente een huis kopen.
* Voor Amsterdamse ambtenaren gaat een partnerschapsverlof gelden van twee maanden.
* Schiphol mag niet verder groeien.
* Geen afkoop meer van erfpacht.
* Gemeente betaalt werknemers minimaal 120 procent van het minimumloon.
* Meer geld voor scholen met veel achterstandsleerlingen.
* Meer scholengemeenschappen.
* Geen citymarketing meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden