Video

PvdA wil opsporingseenheid voor matchfixing

Er moet een speciale opsporingseenheid komen die matchfixing, fraude, corruptie en witwasserij in de sport aanpakt. Daarvoor pleit de PvdA maandag.

PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken. Beeld anp
PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken.Beeld anp

"Matchfixing is een grote bedreiging voor de sport in Nederland. Sport moet een feest zijn voor de ware liefhebbers en geen speelbal voor criminelen", aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken in aanloop naar de hoorzitting die maandag is over dit onderwerp. "Wie de sport crimineel beïnvloed moet hard worden aangepakt. Bestrijding van matchfixing moet topprioriteit zijn."

De hoorzitting is op de dag dat via de Volkskrant naar buiten kwam dat matchfixing ook in het Nederlandse betaalde voetbal heeft plaatsgevonden. Uit onderzoek van de integriteitseenheid van de nationale voetbalbond blijkt dat Ibrahim Kargbo, destijds speler van Willem II, een afspraak maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal uit Singapore over een nederlaag van Willem II in de wedstrijd tegen FC Utrecht op 9 augustus 2009 (0-1, zie beelden hieronder).

"We moeten niet naïef zijn in Nederland, matchfixing vindt hier ook plaats. Matchfixing maakt het vertrouwen in een eerlijke sport kapot en uit onderzoek blijkt dat er relaties liggen met zware criminaliteit", zegt Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA. "Het CDA wil graag weten van betrokken organisaties zoals de KNVB, tennisbond en het Openbaar Ministerie of zij over voldoende instrumenten beschikken matchfixing aan te pakken en wat de politiek hier verder aan kan bijdragen."

Michiel van Nispen van de SP zegt: "Vreselijk. Wedstrijden horen op het veld en niet op de gokmarkt beslist te worden. We moeten meer doen om matchfixing te voorkomen en te bestrijden."

Rudmer Heerema, Tweede Kamerlid van de VVD, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit: "Matchfixing is fout. Het is het smerig bedriegen van honderdduizenden sportliefhebbers. Daar moet de VVD niets van hebben. Daarom is het goed dat we maandag met de KNVB en andere experts spreken om meer kennis van de problematiek te krijgen en om te kijken wat we nog meer kunnen doen om dit aan te pakken, te bestraffen en te voorkomen. We moeten weer een zuivere sport krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden