PvdA wil minder uittrekken voor Museumplein

AMSTERDAM - De PvdA wil minder overheidsgeld uittrekken voor de verbouwing van het Museumplein. Private partijen moeten meebetalen aan de nieuwe ingrepen.De gemeente heeft nu vijf miljoen gereserveerd voor de vernieuwing van het plein, stadsdeel Oud-Zuid de andere vijf miljoen. Volgens PvdA-raadslid Michiel Mulder zouden bedrijven rond het plein mee kunnen betalen. Hij denkt onder andere aan ING. De bank is een belangrijke sponsor van het Concertgebouworkest.

Het geld dat de gemeente op deze manier bespaart, wil de PvdA onder andere uitgeven aan het voortzetten van een proef met gratis openbaar vervoer van en naar transferia aan de rand van de stad. Doordat een andere proef met gratis openbaar vervoer niet doorgaat, is drie miljoen beschikbaar.

De PvdA wil ook dat illegale bordelen actiever worden opgespoord, om mensenhandel tegen te gaan. Daarvoor heeft de partij een half miljoen euro over. De partij zal dit woensdag voorstellen als de gemeenteraad over de begroting spreekt.

GroenLinks wil door een andere wijze van begroten af van het relatief grote aantal financiële meevallers dat de gemeente doorgaans heeft. Dit jaar belopen de meevallers in de dertig miljoen. Amsterdam zou vooruit moeten lopen op de daling van de 'omslagrente' in de komende jaren. Die rente wijkt af van de marktrente en heeft betrekking op leningen van de gemeente. Door minder behoudend te begroten, zou jaarlijks 7,5 miljoen euro extra beschikbaar komen. Dat geld wil GroenLinks onder meer inzetten voor extra docenten op scholen en voor openstelling van het Woonlastenfonds voor alleenstaanden onder de 65. Dat fonds is bedoeld voor mensen met lage inkomens en hoge woonlasten. Daarnaast wil de partij investeren in maatschappelijke opvang, zoals de thuiszorg.

De SP zal voorstellen doen voor een betere manier van armoedebestrijding. Ook zouden meer scholen een conciërge moeten krijgen. De partij vindt de tachtig miljoen voor verbreding van snelwegen te veel geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.