PvdA wil mandaat voor militaire actie Syrië

Regeringspartij PvdA vindt dat er een volkenrechtelijk mandaat nodig is voordat Nederland militair meedoet aan internationale actie in Syrië tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Coalitiegenoot VVD heeft dat ook het liefste, maar lijkt op grond van humanitaire nood eerder akkoord te gaan met deelname aan militair ingrijpen in Syrië.

PvdA-leider Diederik Samsom Beeld anp
PvdA-leider Diederik SamsomBeeld anp

'Als er 120.000 mensen in paniek de grens over vluchten, kun je van een humanitaire noodsituatie spreken. Een volkenrechtelijk mandaat heeft onze voorkeur, maar er zijn situaties denkbaar waarin dat niet noodzakelijk is', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag. 'De VVD zit niet in een volkenrechtelijke dwangbuis', zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. De liberalen hebben alle begrip voor de luchtaanvallen die de Amerikanen en Arabische bondgenoten voor het eerst hebben uitgevoerd op strijders van onder meer IS in Syrië.

Juridische basis
PvdA-leider Diederik Samsom heeft ook begrip voor deze actie, maar vindt dat er nu extra noodzaak is om als internationale gemeenschap tot een juridische basis voor militair ingrijpen te komen en een plan te maken over de toekomst van Syrië. Een resolutie van de VN-Veiligheidsraad is daarvoor volgens hem de beste manier. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om tot een internationaal gedragen actie te komen, bijvoorbeeld als er sprake is van genocide, zei hij.

Als Rusland, een bondgenoot van Syrië, een VN-resolutie blokkeert en de rest van de internationale gemeenschap de redenen daarvoor verwerpt, dan 'zou er een situatie kunnen ontstaan die lijkt op een humanitaire noodsituatie', aldus Samsom. Hij verwacht geen problemen over zijn standpunt over Syrië met coalitiepartner VVD of met het kabinet.

Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie hebben begrip voor de luchtaanvallen in Syrië ter bescherming van de vluchtelingen, maar vinden ook dat er moet worden gestreefd naar een volkenrechtelijk mandaat. Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks noemde de 'voortijdige bombardementen van de VS' een 'risico voor een toekomstig volkenrechtelijk mandaat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden